Program u rodnom mjestu Branka Ćopića: Održana 12. Književna kolonija “Rijeka misli”

16.08.2020. | 17:54

U Hašanima, rodnom mjestu Branka Ćopića, danas je održana 12. Književna kolonija “Rijeka misli”.

Na koloniji, koju organizuje Teatar “Scena” iz Novog Grad okupio se manji broj učesnika zbog epidemije virusa korona. Učesnici su prvo posjetili Ćopićevu rodnu kuću, čija je replika nedavno završena zahvaljujući podršci Vlade Republike Srpske.

Nakon toga održan je poetski čas u spomen-školi u Hašanima, gdje su učesnici govorili svoja i djela Branka Ćopića.

Pisac Vasilije Karan je istakao da mu je bila čast posjetiti Hašane, Ćopićevo rodno mjesto kojeg je, kako je naveo, imao priliku da upozna i sa njim razgovara.

“On je imao smisao za specifičan humor, čak i kad je govorio o ozbiljnim temama”, dodao je Karan.

Profesor srpskog jezika i književnosti Irena Stanković pojasnila je da je ideja ove književne kolonije očuvanje sjećanja na lik i djelo pisca Branka Ćopića.

Izvršni direktor “Scene” Srećko Marčeta rekao je da ove godine učestvuju samo zavičajni pisci jer planirani gosti iz inostranstva nisu mogli prisustvovati zbog epidemiološke situacije.

“Zato smo se okupili u manjem broju da bismo sačuvali tradiciju književne kolonije. Drugi dio kolonije održaćemo onlajn sa učesnicima koji nisu mogli doći”, pojasnio je Marčeta.

Načelnik opštine Mladen Kljajić očekuje da izgradnja replike rodne kuće Branka Ćopića bude i početak ponovnog oživljavanja Hašana, ali i ove lokalne zajednice.

“Imamo obećanja iz Vlade Republike Srpske da će biti nastavljena realizacija projekta `Bašta sljezove boje`. Izgradnjom drugih sadržaja uz kuću steći će se uslovi da se organizuju posjete učenika koji će imati priliku da saznaju i o zavičaju našeg pisca”, rekao je Kljajić.

Članovi Teatra “Scena” izveli su prigodan program inspirisan likovima iz djela Branka Ćopića.

Oznake: Branko Ćopić