Proglašeni pobjednici: Filmu “Oaza” Velika zlatna mimoza u Herceg Novom

07.08.2021. | 13:46

Film “Oaza”, reditelja i scenariste Ivana Ikića, osvojio je Veliku nagradu 34. filmskog festivala Herceg Novi – “Montenegro film festival – Velika zlatna mimoza”, kao i novoustanovljenu nagradu – Plaketa Zoran Živković.

To je odlučio žiri čiji je predsjednik Tanja Bošković, a članovi Petar Božović, Sali Saliji, Andamion Murataj i Ivan Salatić.

Iz žirija su naveli da film “Oaza” na hrabar i filmski inovativan način otvara svijet često zapostavljen i sklonjen od očiju društva, prenose crnogorski mediji.

“Oaza” je film koji nas je duboko dodirnuo, vodeći nas kroz ljubavni trougao štićenika doma za mentalnim poteškoćama i njihovog surovog okruženja u kome se oni bore za svoju slobodu da vole i da budu voljeni”, naveo je žiri.

Zlatna mimoza za režiju dodijeljena je rumunskom reditelju Radu Judeu za film “Baksuzni kres ili luda pornografija”.

Zlatna mimoza za najbolju žensku ulogu pripala je Jilki Gaši za ulogu Fahrije u filmu “Košnica”, za, kako je navedeno, izvanredno snažan performans portretisanja glavnog ženskog karaktera, koji prevazilazi sve barijere traumizovanog i konzervativnog društva, u priči koja istinito odslikava sudbinu žena u posljeratnom periodu.

Erđanu Kesalu je za ulogu doktora Kemala u filmu “Potencijalni kandidat” pripala Zlatna mimoza za najbolju mušku ulogu.

Direkcija 34. filmskog festivala Herceg Novi – “Montenegro film festival” i “Centar film” Beograd dodijelili su nagradu “Milan Žmukić”, za poseban doprinos afirmaciji festivala, filmu “Pucnji u Marseju”, reditelja Gordana Matića.

Navedeno je da film, hrabrom upotrebom filmskih sredstava – kako faktografskih, tako i dramskih, osvjetljava istorijske činjenice koje je davno trebalo ispričati.

Nagrada “Živko Nikolić” za specijalni doprinos filmskom izrazu pripala je direktoru fotografije Savu Jovanoviću, zbog, kako je navedeno, osobenog filmskog izraza primijenjenog u kompletnom stvaralačkom opusu.