Profesori i učenici položili cvijeće: Obilježeno 130 godina od rođenja Ive Andrića

10.10.2022. | 14:12

Profesori i učenici Srednje škole “Ivo Andrić” iz Višegrada položili su danas cvijeće na spomen-obilježje Andriću kod višegradske ćuprije i kod njegove biste u Andrićgradu povodom Dana škole i 130 godina od rođenja nobelovca.

Direktor Srednjoškolskog centra “Ivo Andrić” Dragana Zečević rekla je da je srpski nobelovac često dolazio u Višegrad, rado posjećivao školu, a poznato je da je sva sredstva od Nobelove nagrade usmjerio bibliotekama.

Zečevićeva je čestitala učenicima i profesorima Dan škole i istakla da se profesori usavršavaju da bi išli ukorak sa vremenom i savremenim tehnologijama.

Načelnik Višegrada Mladen Đurević čestitao je profesorima i učenicima Dan škole, te istakao da opština u skladu sa mogućnostima pomaže rad srednje škole.

“Vjerujem da ćemo u narednom periodu imati još bolje rezultate, zahvaljujući predanom radu profesora”, istakao je Đurević.

Ivo Andrić rođen je 9. oktobra 1892. godine u Travniku, a djetinjstvo od 1894. do 1903. godine proveo je kod tetke Ane i tetka Ivana Matkovšika u Višegradu.

Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1961. godine za roman “Na Drini ćuprija”.

Preminuo je 13. marta 1975. godine u Beogradu.