Problemi na 38. Susretu pozorišta BiH: Dio učesnika neće da prihvati nagrade zbog Lečića

26.11.2021. | 17:26

Stručni žiri 38. Susreta pozorišta BiH koji je održan u Brčkom donio je odluku o nagrađenim na ovom pozorišnom festivalu, od kojih zavisi da li će im priznanja biti uručena s obzirom na to da dio učesnika neće da ih prihvati jer glumac Branislav Lečić predsjedava ovom žiriju, izjavio je direktor Susreta Jakov Amidžić.

Amidžić je pojasnio da je dramski pisac iz Sarajeva Almir Imširević napustio članstvo u žiriju četvrti dan festivala, pa su odluke o nagrađenim donijeli druga dva člana, Lečić i reditelj Robert Raponja iz Osijeka.

“Šaljemo upite svima koji su nagrađeni da li žele da prihvate nagradu, a rok za odgovor je narednih pet dana”, rekao je Amidžić na konferenciji za novinare.

On je dodao da su za sada jedino nagrade zvanično odbili Narodno pozorište iz Sarajeva i Bosansko narodno pozorište iz Zenice.

Amidžić je napomenuo da zbog cijele situacije večeras neće biti organizovano uručenje nagrada, te da će koncert Radeta Šerbedžije biti održan u čast publike, a ne pobjednika kako je prvobitno planirano.

Prema odluci stručnog žirija, Gran-pri za najbolju predstavu u cjelini i Statua Gran-pri Susreta dodjeljuje se predstavi “Šindlerov lift” u produkciji sarajevskog Kamernog teatra 55.

Gran-pri za najbolju žensku ulogu dodjeljuje se Anji Šovagović Despot za ulogu Jakovica Jako u predstavi “Usidrene” u produkciji Hrvatskog narodnog pozorišta iz Splita, Gradskog pozorišta Gazela i Hrvatskog narodnog pozorišta iz Zadara.

Za najbolju mušku ulogu Gran-pri dodjeljuje se Slavenu Vidaku za ulogu Tvrtko u predstavi “To nikada nigdje nije bilo” u produkciji Narodnog pozorišta iz Sarajeva.

U kategoriji nagrade pozorištima iz BiH, Nagrada za najbolju mladu glumicu dodjeljuje se Lani Zeničanin i Tijani Zehirović za ulogu djevojčica u predstavi “Šindlerov lift” u produkciji Kamernog teatra 55.

Za najboljeg glumca u istoj kategoriji nagrada se dodjeljuje Dinu Hamidoviću i Isaku Seksanu za ulogu dječaka u predstavi “Šindlerov lift”.

Nagrada za muziku dodjeljuje se Ireni Popović za predstavu “Šindlerov lift”, dok je nagrada za kostim dodijeljena Ivani Ristić za predstavu “Derviš i smrt” u produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Nagrada za scenografiju dodjeljuje se Adisi Vatreš Selimović za predstavu “Šindlerov lift”.

Nagrada za najbolju žensku ulogu dodijeljena je Maji Izetbegović za ulogu u predstavi “Šindlerov lift”, a za najbolju mušku ulogu Željku Erkiću za ulogu Hasana u predstavi “Derviš i smrt”.

Kokanu Mladenoviću dodjeljuje se nagrada za najbolju režiju za predstavu “Šindlerov lift”, dok nije dodijeljena nagrada za najbolji dramski tekst bosansko-hercegovačkog savremenog pisca.

Žiri publike odlučio je da se nagrada za najbolju žensku ulogu dodjeljuje Snežani Vidaković za ulogu Bademe Pegaz u predstavi “Sedam strahova” u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, a nagrada za najbolju mušku ulogu Admiru Glamočku za ulogu u predstavi “Šindlerov lift”.

Nagrada za najbolju predstavu u cjelini, prema odluci žirija publike, dodjeljuje se predstavi “Derviš i smrt”, autora Meše Selimovića i reditelja Dejana Projkovoskog u produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Susreti pozorišta BiH u Brčkom trajali su od 18. do 25. novembra.

Oznake: Festival, Nagrade, Žiri