Priznanje za srpskog pisca: Stojiljkoviću uručena Andrićeva nagrada

11.10.2021. | 14:59

Srpski pisac i scenarista Dejan Stojiljković dobio je Andrićevu nagradu za 2020. godinu za zbirku pripovjedaka “Neonski bluz”, koju mu je danas na svečanosti u Zadužbini Ive Andrića u Beogradu uručio predsjednik Upravnog odbora zadužbine Miro Vuksanović.

Stojiljković je poručio da mu je izuzetna čast što je laureat priznanja koje nosi ime njegovog omiljenog domaćeg pisca, velikog uzora i učitelja.

Na svečanosti je pročitan odlomak iz pripovijetke “Duboko i hladno”, koja pripada nagrađenoj zbirki.

U najužem izboru za Andrićevu nagradu bile su i knjige knjige “Bezglavo” Dejana Simonovića i “Skarabej od žada” Emsure Hamzić.

Andrićevu nagradu za najbolju pripovijetku, ciklus ili zbirku pripovjedaka objavljene na srpskom jeziku između 1. januara i 31. decembra prethodne godine ustanovila je 1976. godine Zadužbina Ive Andrića poštujući testamentarnu volju slavnog pisca i jedinog dobitnika Nobelove nagrade za književnost sa prostora bivše Јugoslavije.

Prvi dobitnik ovog priznanja je Dragoslav Mihailović, kome je nagrada dodijeljena za 1975. godinu.

Među laureatima su i Aleksandar Tišma, Svetlana Velmar Јanković, Danilo Kiš, Vida Ognjenović, Pavle Ugrinov, Aleksandar Gatalica, Milorad Pavić, Vule Žurić, Vladimir Kecmanović i Anđelko Anušić.

Oznake: Pisac