Priče o iskustvima mladih: Odigrana predstava “Niđe k'o kod nas”

09.12.2022. | 21:35

Na Palama je večeras odigrana omladinska predstava “Niđe k'o kod nas”, režisera Muhameda Hadžovića, koja donosi sedam priča o iskustvima mladih, njihovim svakodnevicama u kojima se koristeći humor kritički osvrću prema društvenim normama i vrijednostima.

Student prve godine Ruskog jezika i književnosti i međunarodnih političkih odnosa na Filozofskom fakultetu Pale Marija Maljukan rekla je da se predstava odvija u frizerskom salonu i govori o sedam različitih priča, iskustava i doživljaja koje predstavljaju specifičnost društva.

“Sedam mladih iz BiH iz različitih gradova predstavljaju svoje različite priče. Igramo frizere i klijente gdje svako dobija na svom vremenu da ispriča tu svoju priču i predstavi na smiješan i zanimljiv način”, navela je Maljukanova.

Lokalni kordinator na projektu “Podrška mladima u lokalnim zajednicima u BiH” Stefan Terzić izjavio je Srni da je predstava dio “Smarti ruma” /Smart`y R.O.O.M/, metodologije za jačanje takozvanih mekih vještina.

“`Smarti rum` predstavlja program namijenjen mladima, uzrasta od 16 do 25 godina, koji dolaze iz različitih lokalnih zajednica. Tokom prvog treninga, koji je trajao sedam dana, mladi su dobili priliku da uz pomoć facilitatora učestvuju na `Smarti` radionici čiji je cilj izgradnja različitih mekih vještina”, pojasnio je Terzić.

Prema njegovim riječima, nakon vježbanja različitih komunikacijskih stilova, aktivnog slušanja, kritičkog promišljanja i emotivne pismenosti, mladi su uz podršku i mentorstvo istaknutog glumca Muhameda Hadžovića radili na razvoju upravo ove predstave, koja je odigrana u Kulturnom centru na Palama.

On je naveo da ih je Hadžović kroz nekoliko metoda dramske pedagogije učio savladavanju emocija, kritičkom razmišljanju i umjetničkom izražavanju.

Terzić je dodao da se projekat “Podrška mladima u lokalnim zajednicama BiH” u proteklih šest mjeseci realizuje na Palama, te da radionice nude sadržaj koji se ne uči u svakodnevnim školskim klupama.

Projekat finansijski podržava Vlada Velike Britanije, a sprovodi Međunarodna organizacija za migracije BiH /IOM/. Osim Pala, projekat se sprovodi u još 14 lokalnih zajednica u cijeloj BiH.

Oznake: Mladi, Predstava