Prestižno priznanje: Kusturica dobitnik nagrade „Beogradski pobednik“

21.11.2021. | 18:13

Reditelj Emir Kusturica dobitnik je prestižne nagrade “Beogradski pobednik” za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti na predstojećem 50. Festu, saopštio je Jugoslav Pantelić, umjetnički direktor ove manifestacije.

Ime novog laureata priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnici, koju su na 49. Festu dobili Rade Šerbedžija, Puriša Đorđević i Miljan Kreković Kreka, Pantelić je obnarodovao na otvaranju ciklusa „Velikani svetskog filma“ u Jugoslovenskoj kinoteci koji je do kraja mjeseca posvećen upravo Emiru Kusturici.

Ciklus retrospektive filmova Kusturice svečano je otvoren 19. novembra u Jugoslovenskoj kinoteci projekcijom filma „Sjećaš li se Doli Bel“, koji je premijerno prikazan pre 40 godina.

Osim što je otkrio da je proslavljeni reditelj laureat „Beogradskog pobednika“ umetnički direktor Festa, ali i direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić najavio je da će jubilarno, 50. izdanje festivala biti održano od 25. februara do 5. marta naredne godine pod sloganom „Novi hrabri svet“.

Do kraja retrospektive biće prikazani, između ostalih, i Kusturičini filmovi „Podzemlje“ (večeras u 20 sati), „Crna mačka, beli mačor“ (sutra), „Život je čudo“ i „Zavet“ (23. novembar), odnosno „Maradona“ i „Na mlečnom putu“ 24. novembra.

Posljednjeg dana retrospektive biće repriziran „Sjećaš li se Doli Bel“, a prikazan i dokumentarni film iz 2018. godine „Pepe, jedan uzvišeni život“.