Preminuo istaknuti književnk Mićo Cvijetić

07.03.2023. | 22:21

Istaknuti pisac, pjesnik, književni teoretičar, kritičar, putopisac i novinar Mićo Cvijetić preminuo je u Beogradu poslije teške i duge bolesti.

Cvijetić je bio doktor književnih nauka i najbolji srpski poznavalac književnosti Lužičkih Srba.

Rođen je u Kušlatu kod Foče 1946. godine, studije Istorije jugoslovenskih književnosti i srpskohrvatskog jezika završio je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, gdje je i magistrirao.

Doktorirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu 1989. godine sa temom književnih veza Lužičkih Srba i Jugoslovena.

Radio je kao prosvjetni radnik i lektor na Univerzitetu u Lajpcigu /1978-1982/, a najveći dio radnog vijeka proveo je na Radio Sarajevu, kao dugogodišnji urednik Redakcije za kulturu.

Na početku građanskog rata otišao je iz Sarajeva i od novembra 1992. godine živio u Beogradu.

Bio je stalni saradnik Radio Beograda, u listu “Borba” desetak godina uređivao nedeljni književni dodatak “Svet knjige”, a od 2005. do 2020. godine, glavni i odgovorni urednik “Književnih novina”.

Objavio zbirke pjesama “Zaumice”, “Zapisi”, “Čvorovi i uzlovi”, “Uzaludni poslovi”, “Svet i kuća”, “Glasovi vedrine”, “Božje seme / Gospodovo seme”, knjige kritika i eseja “Kritike i komentari”, “Razdaljine i blizine”, “Kroz vremena i knjige”, “Oslonci i ukrštaji”, “Lica i obrazine”.

NJegove knjige putopisa “U lepoj domovini Lužičkih Srba” /2009/, “Bliske daljine – Moskva i Kijev” i “Francuska nadahnuća” spadaju u sam vrh putopisne proze u domaćoj književnosti.

Kao vrsni znalac lužičkosrpskog i njemačkog jezika, preveo je dvije knjige lužičkosrpskih bajki: “Tri krasna prstena” i “Lepa i ružna devojka”, antologiju savremenog pjesništva Lužičkih Srba, kao i zbirke satihova njemačkih pjesnika Petera Geriša i Konstance Petersman.

Kao vrsni znalac srpske književnosti, bio je dugogodišnji revnosni član Velikog žirija za nagradu “Meša Selimović” u čije se kriterijume nije moglo posumnjati.

Glasao je i ove godine, a njegov izbor pet najboljih knjiga, uz kratka i lucidna obrazloženja, bio je jedan od posljednjih tekstova koje je stigao da napiše.

Cvijetić je preminuo prošle noći, a mjesto i datum sahrane biće naknadno objavljeni.