Preminula zvijezda filma „Let iznad kukavičjeg gnijezda“

24.09.2022. | 10:34

Luiza Flečer čija je uloga okrutne i proračunate medicinske sestre u filmu “Let iznad kukavičjeg gnijezda” postavila novi standard za filmske negativce i donijela joj Oskara, umrla je u 88. godini života.

Nakon što je svoju karijeru godinama odlagala kako bi odgajila svoju djecu, Flečer je bila u ranim 40-im i malo poznata kada je izabrana za ulogu pored Džeka Nikolsona u filmu iz 1975. reditelja Miloša Formana, koji se divio njenom radu godinu dana ranije u filmu režisera Roberta Altmanova „Lopovi poput nas“.

U to vrijeme nije znala da su mnoge druge istaknute zvijezde, uključujući En Bankroft, Elen Berstin i Anđelu Lensberi, to odbile.

– Bila sam posljednja glumica. Tek kada smo bili na pola snimanja, shvatila sam da je uloga ponuđena drugim glumicama koje nisu htjele da djeluju tako užasno na ekranu, prisjetila se ona u intervjuu 2004, piše „Žena Blic“.

Glumica je 1976. osvojila Oskara za najbolju glavnu glumicu za tu ulogu, a film je osvojio i nagrade za najbolji film, najbolju režiju, najboljeg glavnog glumca i najbolji scenario.

U svom govoru te večeri koristila je američki znakovni jezik kako bi zahvalila svojim gluvim roditeljima, a zahvalila se i publici što je mrzi.

Njen prikaz ovog lika bio je toliko nezaboravan da je platforma Netflix 2020. po njemu napravila seriju „Ratched“, koja prati priču medicinske sestre koja postane negativac.

 

 

Oznake: Preminula