Preminula najstarija srpska glumica: Tokom karijere glumila u više od 100 predstava

08.02.2023. | 10:25

Legendarna Branka Veselinović preminula je u 105. godini. Bila je najstarija živa glumica na svijetu.

Rodila se davne 1918. godine u Novom Bečeju, a tokom svoje karijere glumila je u više od 100 predstava u pozorištu, i više od 50 televizijskih serija i filmova, prenosi Telegraf.

Bila je dobitnica mnogobrojnih nagrada i priznanja za svoj glumački i humanitarni rad.

Branka Veselinović je studirala Glumačku školu pri Narodnom pozorištu u Beogradu od 1936. godine. U Novom Sadu je igrala do 1940. godine kada je prešla u Beograd. Pokazivala je veliki talenat za humor i satiru.

Igrala je u prvoj predstavi Jugoslovenskog dramskog pozorišta 3. aprila 1948. u komadu „Kralj Betajnove“. U Beogradu je igrala u Umetničkom (1940–1942), Narodnom (1944–1947) i Jugoslovenskom dramskom pozorištu (1947–1978).[2] Igrala je na scenama svih beogradskih pozorišta, a u Americi je na engleskom jeziku igrala glavnu ulogu u predstavi “Majka hrabrost i njena deca”. U svojoj matičnoj kući, Jugoslovenskom dramskom pozorištu odigrala je preko četrdeset uloga. Za ulogu Gine u Nušićevoj „Ožalošćenoj porodici“ dobila je „Sterijinu nagradu“ 1964. godine.

Bila je udata za glumca i prevodioca Mlađu Veselinovića (1915-2012). Venčali su se 30. septembra 1948. godine.

“Samo treba imati dobru volju i humani odnos prema životu. Ako kažem humani odnos prema životu, onda mislim i prema ljudima. Ja sam u mojoj profesiji mogla da iskoristim tu volju, tu želju, tu radost da pomažem igrajući i zabavljajući ljude. Ne prihvatam da je starost da prestaneš da živiš, a ja zahvaljujuci profesiji i humanom odnosu prema životu, mogu da živim dugo. Pitanje je gde se živi, u kakvoj porodici i da li vas je život vodio ka dobroti i humanizmu. Tako ljudi postaju ono sto jesu. Teško je savetovati, znate… Treba imati sreću, boriti se u srećnom braku, treba voleti svoju decu i učiti ih od ranog detinjstva humanom odnosu. Jer, ako mislite samo kako ćete da budete veliki i da zaradite pare, to već nije dobra staza”, rekla je svojevremeno Branka Veselinović u intervjuu za Telegraf.rs.

Bila je bliska prijateljica sa Desankom Maksimović, Mirom Stupicom, Marijom Crnobori, Čkaljom i Mijom Aleksićem. Kada je 1964. godine nagrađena Sterijinom nagradom u žiriju je, između ostalih, bio i Meša Selimović.

Zahvaljujući njoj i Mlađi dodjeljuje se Nagrada „Branka i Mlađa Veselinović“ počev od 2012. godine. Dobitnici ovih priznanja bili su Nebojša Glogovac, Aleksandra Janković, Vojin Ćetković, Nataša Tapušković, Jelisaveta Sablić i Nenad Jezdić.