Premijerno izvođenje opere SEDRA – Banski dvor, 22. decembra

Povodom obilježavanja stogodišnjice završetka Prvog Svjetskog rata udruženje „Hor Kraljica Marija“ u saradnji sa Banskim dvorom – Kulturnim centrom organizuje premijeru koncertnog izvođenja nove nacionalne opere „ SEDRA“, kompozitora Miroljuba  Aranđelovića Rasinskog, koja će se održati u subotu 22.12.2018. godine u Koncertnoj dvorani Banskog dvora s početkom od 20.00 časova.

 

Besplatne pozivnice za operu mogu se preuzeti na biletarnici Banskog dvora od petka 14. decembra od 10.00 časova.

Projekat je od velikog nacionalnog značaja za razvoj srpskog muzičkog stvaralaštva i srpske kulturne baštine. U projekatu“ Sedra“ prikazan je vijekovni progon i uništenje srpskog naroda sa teritorije Krajine, progoni koji su se odvijali za vreme turske i austrougarske vladavine, a koji se nastavljaju kroz Prvi i Drugi svetski rat, zaključno sa ratom  devedesetih godina prošlog vijeka, kao i povratak Srba na njihovo ognjište.

Opera „SEDRA“ predstavlja  istorijsko – muzički prikaz progona i stradanja srpskog naroda kroz vijekove sa porukom da su mir, praštanje i vjera, snaga jednog naroda.

Opera je dobila ime SEDRA, po sedimentnoj stijeni, koja nastaje u bistrim i hladnim vodama. U alegorijskom značenju, SEDRA u operi predstavlja kamen ovozemaljske čistote, koja izranja iz rijeke radi naših predaka i opominje na povratak potomstva u zavičaj i njegovanje istinskih vrijednosti.

Činjenica je da je danas sve manje muzičko- scenskih djela u vidu opere ili kantate naših savremenih  autora, koja treba da predstavljaju kulturnu baštinu, nažalost ima sve manje. Ovim projektom se upotpunjuje repertoar kulturnog nasljeđa, daje šansa najeminentnijim savremenim srpskim stvaraocima, da objave djela od nacionalnog značaja.

Kompozitor muzičko scenskog spektakla“ SEDRA“ je eminentni savremeni srpski kompozitor Miroljub Aranđelović Rasinski, dobitnik Vukove nagrade i mnogih drugih nacionalnih  priznanja. Po  ideji doktora Vlada Batnožića, libreto je napisala Milanka Južbašić.

U projektu „SEDRA“  učestvuju brojni istaknuti umjetnici iz Srbije:  Tanja Andrijić – sopran. Nataša Jović – Trivić – mecosopran, Vanja Biserčić – tenor i Vuk Zekić – bariton.   Orkestar “ Beogradski simfoničari“ , pod dirigentskom palicom Radana Jovanovića i kamerni hor „ Beogradski vokalni ansambl“. Organizator projekta je „Hor Kraljica Marija“ a  projekat “ SEDRA“ je podržalo Ministarstvo Kulture Republike Srbije.

 

(BL PORTAL)

 

Ostavite komentar:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *