Predstavljena knjiga “Prijedorski logor Ciglana 1942. godine”: Da se ne zaboravi

21.08.2021. | 13:06

U Prijedoru je održano književno veče “Kultura sjećanja na prijedorske žrtve ustaških zločina 1942”.

Predstavljena je knjiga “Prijedorski logor Ciglana 1942. godine”, autora Mladena Vučkovca.

Kroz logor “Ciglana” prošlo je 14.000 srpskih civila tokom ofanzive njemačkih i ustaških snaga na Kozaru 1942. godine.

Među njima, kao jednogodišnje dijete, zajedno sa majkom i četvoro braće i sestara, bio je i autor knjige o tom logoru, Mladen Vučkovac.

“To je u mom životu ostavilo strašne traume i to je bila inspiracija koja je mene tjerala da objavim takvu jednu knjigu. Osjećao sam da se malo pisalo o tom logoru i da se to ne bi zaboravilo, mene je iniciralo da napišem jedan svoj pregled o tome”, istakao je Vučkovac.

Izdavač knjige je Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta” iz Prijedora. U ovom društvu kažu da je kultura sjećanja na događaje iz Drugog svjetskog rata na niskom nivou.

“’Prosvjeta’, čijim sam predsjednik, na ovaj način pokušava da evocira uspomene na svijetle i sjajne trenutke iz naše prošlosti kada su se goloruki ljudi borili protiv nadirućeg zla iz Evrope, protiv tzv. Nezavisne Države Hrvatske, koja je okupirala ove kajeve i pobila mnogo stanovništva”, kaže Branislav Kecman, predsjednik SPKD “Prosvjeta” Prijedor.

“U Prijedoru se skupila jedna manja gurpa školovanih istoričara, koja se uhvatila u koštac sa branjenjem tog srpskog stradanja i srpske borbe protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu sa publikacijama. Tu su Vedrana Adamović iz Muzeja Kozare, moja koleginica Marina Ljubičić iz muzeja na Mrakovici i moja malenkost. Svako od nas je izdao kljigu ove godine”, naveo je istoričar Boris Radaković.

Prijedorski istoričari kažu da nastavljaju istraživački rad o Drugom svjetskom ratu i najavljauju nove publikacije o toj temi.

Oznake: Knjiga