Bog se javi! Vaistinu se javi: Pravoslavni vjernici danas proslavljaju Bogojavljenje

19.01.2020. | 00:34

Bogojavljenje je jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika. Bogojavljenje se obilježava širom Republike Srpske i Srbije tradicionalnim plivanjem za bogojavljenski krst.

Srpska pravoslavna crkva i vjernici proslavljaju danas Bogojavljenje, praznik krštenja Isusa Hrista kojim je počela njegova misija i propovijedanje hrišćanske vjere.

Bogojavljenje se obilježava 19. januara i to je nepokretni praznik, ne mijenja se iz godine u godinu. Prema hrišćanskoj tradiciji, Hristos je, kada je napunio 30 godina, došao na reku Jordan kako bi ga krstio Sveti Jovan.

Na Bogojavljenje je Jovan Krstitelj krstio tridesetogodišnjeg Isusa Hrista, triput ga potopivši u vodu rijeke Jordana. Po svršetku obreda, sa neba je sletio golub i spustio se na glavu Isusovu, a začuo se i glas (Boga) koji je rekao: “Ovo je moj sin ljubljeni, koji je po mojoj volji”, čime su se po prvi put otkrile Sveta Trojica: Otac (Bog), Sin (Isus) i Sveti duh (u liku goluba). Pošto se Bog obratio i otkrio da je Isus njegov sin, Srbi su razvili tradicionalni bogojavljenski pozdrav – “Bog se javi!” i “Vaistinu se javi!”.

Na ovaj praznik u hramovima se osveštava Bogojavljenska vodica koja se smatra ljekovitom i zaštitom od nečistih sila. Na Bogojavljenje sveštenik u crkvi deli bogojavljensku vodicu. Ona se čuva tokom cele godine, do sljedeće, a vjeruje se da je ljekovita. Njom se ljudi umivaju za zdrav vid i piju je ako su bolesni. Bogojavljensku vodicu nekada su pile trudnice da bi se “otvorile kao nebo na Bogojavljenje” pa da se lako porode.

Bogojavljenje je jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika. Bogojavljenje se obilježava širom Republike Srpske i Srbije tradicionalnim plivanjem za bogojavljenski krst.