Pravoslavni hrišćani danas slave Vaskrsenje Hristovo – Vaskrs

19.04.2020. | 00:40

Vaskrs po Julijanskom kalendaru slave Ruska, Srpska, Gruzinska, Konstantinopoljska, Grčka, Bugarska, Jerusalimska i druge pravoslavne crkve.

Uskrs ili Vaskrs je najveći i najradosniji hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih kao pobjedu vjere i života nad smrću.

Na Vaskrs se skidaju oltarske dveri da bi se time pokazalo da je Isus Hrist uskrsnućem pobijedio smrt i otvorio rajska vrata.

Ljudi se za ovaj praznik pozdravljaju sa “Hristos vaskrse” i “Vaistinu vaskrse”. Cijela nedjelja praznika zove se Svijetla nedjelja i tada se pjevaju radosne crkvene pjesme.

https://www.facebook.com/portalBL/posts/10156789818407471?__xts__[0]=68.ARDsXIaR7u57hB3cj3HxdRRGTa-PgpMPm8XKvAuxpWS11gVVnilMeG3SnggMK3J4tno8wJMyUp8CDaa-yWWOEJ_ZV59QJoiGhl5BpxBuHscZiUH1w4k537d6n7gIjqzrwFCmxE6xrN9MAKjMMJTp1xaafe7abu2tJEt8hywWAB_omIBFxG_to3A-Ppy8q-pXz60WZPtRhU8C5nvpfLIwi9_WwJCAjA-wlYSq19A1E3c8J2GEyHsjSgKEPGZ8vIwBr0eQkcZNsW-Mvd72LolLC-XoWiLaAkpr569NBQHpdI5pRb88TdbHL3mMPpM90U-NSbZ-mx2aHE9pzidbbfc1&__tn__=-R

Po crkvenom učenju, Isus je raspet u petak, subotu je preležao u grobu, u Josifovom vrtu, a u nedjelju zorom, osjetio se snažan zemljotres i anđeo Božji sletio je na grob. Stražari koji su čuvali grob, u strahu su popadali kao mrtvi, a Isus vaskrsao.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej istakao je u Uskršnjoj poslanici da su Kosovo i Metohija za srpski narod duhovna kolijevka, poželjevši da se tu vrate mir i sloboda, ali i upozorio da je cio svijet suočen sa mnoštvom nevolja, terorizmom i ratovima.

“Sa posebnim usrđem se danas molimo Vaskrslome Hristu Bogu da se, zastupništvom Svetog Save, svetoga cara Lazara i svih svetih iz roda našega, vrate mir i sloboda na naše raspeto Kosovo i Metohiju, našu duhovnu kolijevku i naš Jerusalim”, poručio je patrijarh Irinej.

On je istakao da su tu najveće srpske svetinje, biseri pravoslavne duhovnosti, srpske kulture i sveukupne hrišćanske i svjetske duhovne baštine.

Patrijarh je u poslanici naveo da “svuda oko nas vlada nepravda i mržnja, a istina se relativizuje i da ljude vrlinskog života klevetaju i progone”.

On je napomenuo da se to “odvija ne samo na ličnom i lokalnom planu nego i u globalnim razmjerama”.

“Svjedoci smo da se danas u cijelom svijetu osnove hrišćanske vrijednosti potiskuju u drugi plan, a čovječanstvu se negdje predlažu, a negdje nameću ne samo hrišćanstvu tuđi nego i njemu potpuno suprotni sistemi vrijednosti”, ocijenio je srpski patrijarh.

Prema njegovim riječima, “u tako izopačenom svijetu, mi, pravoslavni hrišćani, pozvani smo da svojim primjerom svjedočimo, bližnjima i daljnjima, pobjedu života nad smrću i smisla nad besmislom”.

 

Izvor:(novosti.rs)

 



Oznake: Uskrs, Vaskrs