Povodom 200 godina od rođenja ruskog pisca: Otvorena izložba “Dva vijeka Dostojevskog”

29.10.2021. | 07:57

U Loparama je otvorena izložba “Dva vijeka Dostojevskog” povodom 200 godina od rođenja Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, jednog od najpoznatijih ruskih pisaca.

Pokrovitelj izložbe je Ambasada Ruske Federacije u BiH, a sinoć je u loparskom Centru za kulturu otvorila ataše za kulturu ruske ambasade Anastasija Vladimirova Gajdalenok koja je istakla da joj je zadovoljstvo što se ovaj dan pamti i obilježava i u Republici Srpskoj.

Gajdalenokova je rekla novinarima da je ruska klasična književnost popularna na ovim prostorima, da se izučava u školama, ali da bi ona željela da to bude na višem nivou, kao i kulturna saradnja među narodima za koju ima potencijala.

Načelnik opštine Rado Savić rekao je da su Srbi veliki poštovaoci i pobornici ruske kulture i da je izložbom pružena prilika da se to približi stanovnicima lokalne zajednice kada je u pitanju Dostojevski.

“Mislim da je ovo jedna polazna tačka da napravimo kulturnu saradnju naše opštine sa nekom od lokalnih zajednica u Rusiji”, smatra Savić.

Miloš Kerović, direktor Narodne bilioteke “Desanka Maksimović”, rekao je da je želja svih da mlađu populaciju, prije svega omladinu, upoznaju sa klasicima ruske književnosti i da se dva naroda zbližavaju i na ovaj način.

Organizator izložbe je Narodna biblioteka, a posjetioci će moći da je pogledaju do srijede, 3. novembra.

Oznake: Izložba, Lopare