Potresno svjedočanstvo rata: Promocija dopunjenog izdanja knjige doktora Lazića

15.02.2022. | 21:12

U okviru manifestacije “Sretenjski dani” večeras je na Palama organizovana promocija drugog, dopunjenog izdanja knjige “Dnevnik ratnog hirurga” autora Miodraga Lazića, koju je posthumno objavila Novinska agencija Republike Srpske “Srna”.

Urednik izdanja Branislav Ilić rekao je večeras da su Paljani promociju proširenog, posthumnog izdanja knjige čekali dugo, i da se ona održava na veliki praznik Sretenja Gospodnjeg, praznika prvog susreta čovjeka i Boga.

“Primjereno je da se knjiga promoviše na veliki praznik jer u liku i djelu Miodraga Lazića ima nečega uzvišenog i hristolikog. On je sav svoj život i djelo, rukovodeći se upravo hrišćanskim načelima, posvetio bez ostatka svom narodu”, izjavio je Ilić novinarima prije promocije, dodajući da iz svakog reda ovog Lazićevog dnevnika izbija neobično jaka emocija.

Ilić ističe da je knjiga istovremeno snažno antiratno djelo jer donosi priču o ratu iz najoštrijeg ugla, iz hirurških sala, gdje se rat može sagledati u svom najužasnijem, najbrutalnijem obliku, kada na rukama ljekara umiru ne samo borci, nego žene, starci, djeca.

On navodi da je knjiga postala najtraženija u srpskom narodu i postala bukvar patriotizma i humanosti, te da će na njoj generacije koje dolaze učiti kako se branila sloboda i čuvao kućni prag i kolikom cijenom je plaćena sloboda srpskoga naroda.

Ilić dodaje da je “Dnevnik ratnog hirurga” spomenik čovjeku izraslom u teškom vremenu velikih stradanja i male nade.

Recenzent knjige Zoran Žuža podsjetio je da je prvo izdanje knjige štampano odmah poslije rata i predstavlja najautentičniji oblik dnevničke proze, a drugo, dopunjeno izdanje ima predgovor, pogovor, neka djela koja su u međuvremenu napisana o doktoru Miodragu Laziću.

Žuža poručuje da ne postoji bolji trenutak da se knjiga “Dnevnik ratnog hirurga” predstavi nego večeras, na Sretenje Gospodnje, jer ovaj praznik svih Srba ujedinjuje i Dan državnosti Srbije, Dan boraca.

On je istakao da se ova knjiga kratkih rečenica, pisana u žurbi između dvije operacije u borbi za život čovjeka, čita u jednom dahu.

“Doktor Lazić je spasio mnogo ljudskih života u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu. U jednom dijelu autor kaže da `sve što se u ratu ne zapiše, to se zaboravi jer događaj prestižu jedan drugi`. I zbog toga je ova knjiga jedno veliko svjedočanstvo o teškom ratištu, jednom o najtežih ratišta u kojem je često zavisila sudbina cijelog rata za Republiku Srpsku, slobodu srpskog naroda”, naveo je Žuža.

Prema njegovim riječima, čitajući knjigu, proživljavamo sve ofanzive, doživljavamo ponovo sve naše gubitke, ali srećni zbog života koji su spaseni.

Autor često u knjizi govori i o svojim sunarodnicima u Srbiji i o potrebi ujedinjenja Srba s ove i s one strane Drine u velikoj nevolji koja se zove građanski rat u BiH.

Žuža ističe da je knjiga štampana i na engleskom jeziku kako bi došli do velikog broja čitalaca zbog toga što svjedoči istinu i što jeste istina o svemu onome što se dešavalo srpskom narodu u prethodnom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović kaže da sa posebnim emocijama večeras doživljavaju promociju knjige, jer je nemjerljiv doprinos dao doktor Lazić i ostali hirurzi, medicinske sestre, bolničko osoblje za odbranu Sarajevsko-romanijske regije i Republike Srpske.

Za sve vrijeme boravka na ratištima, doktor Lazić je vodio svoj ratni dnevnik, koji je 1996. godine ugledao svjetlost dana.

Doktor Miodrag Lazić je tokom devedesetih godina prošlog vijeka bio ratni hirurg dobrovoljac u Republici Srpskoj Krajini i Republici Srpskoj. Kao hirurg učestvovao je u proboju koridora 1992. godine, bio je dobrovoljac u ratnoj bolnici “Koran” na Palama i jedan od osnivača bolnice “Žica” u Blažuju, na prvoj liniji fronta u Sarajevu.

Hirurg Miodrag Lazić (65) preminuo je 14. aprila 2020. godine u Nišu od posljedica virusa korona, a sahranjen je 18. aprila na niškom Novom groblju.

Manifestaciju “Sretenjski dani” organizuje Kulturno-sportski centar Pale, pod pokroviteljstvom opštine Pale.

Oznake: Knjiga, Promocija