Posveta Miri Furlan: Retrospektiva filmova čuvene glumice

02.02.2021. | 11:38

Glumica Mira Furlan u jugoslovenskoj i svjetskoj kinematografiji ostavila je veliki i značajan trag, a u njenu slavu dio sjajnih filmova u kojima je glumila tokom sljedeće sedmice biće prikazan u Jugoslovenskoj kinoteci.

Od 10. do 14. februara posjetioci će imati priliku da uživaju u deset filmova različitih žanrova, u kojima je odigrala neke od najupečatljivijih uloga, sarađujući s režiserima iz gotovo svih republika bivše Jugoslavije.

Retrospektivu filmova Mire Furlan otvara drama “Kiklop” (1982) Antuna Vrdoljaka. Za sporednu ulogu u toj ekranizaciji romana Ranka Marinkovića Mira Furlan je osvojila svoju prvu “Zlatnu arenu” na Pulskom filmskom festivalu.

Biće prikazan i film koji joj je donio “Zlatnu arenu” za glavnu žensku ulogu – čuveno ostvarenje “Lepota poroka” Živka Nikolića (1986).

Publika Kinoteke vidjeće i film “Otac na službenom putu” (1985) Emira Kusturice, nagrađen “Zlatnom palmom” u Kanu, te filmove Rajka Grlića “U raljama života” (1984) i “Za sreću je potrebno troje” (1985), kao i ostvarenja “Pismo – glava” (1983) Bahrudina Bate Čengića, “Braća po materi” (1988) Zdravka Šotre, “Za sada bez dobrog naslova” (1988) Srđana Karanovića, “Poltron” (1989) Svetisalava Bate Prelića i “Turneja” (2008) Gorana Markovića.

Početkom ratnih devedesetih godina emigrirala je u SAD, gdje je ostvarila zapažene uloge u televizijskim serijama, posebno u “Vavilonu 5” i “Izgubljenima”, na koje je podsjetio i časopis “Varajeti” povodom njene smrti.

Tokom dvijehiljaditih igrala je i u nekoliko ovdašnjih produkcija, pa se tako retrospektivni program sjećanja na Miru Furlan u Jugoslovenskoj kinoteci završava srpskim filmom “Turneja” Gorana Markovića.

Mira Furlan preminula je 20. januara u 66. godini u Los Anđelesu od posljedica infekcije virusom “zapadni Ni­l”.

Ostvarila je uloge u više od 40 filmova, obojivši ih talentom i harizmom.

Izuzetno značajan opus ostvarila je i u pozorištu, uključujući uloge u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, u kojem je početkom devedesetih dobila otkaz zbog odluke da igra i u Beogradu, gdje je živio njen suprug Goran Gajić, filmski reditelj. U Beogradu je igrala u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, čiji je bila pridruženi član. Zbog medijskog pogroma u Hrvatskoj i sve jačeg bujanja nacionalizma na cijelom jugoslovenskom prostoru odlučila je sa suprugom da emigrira u SAD.

Emotivan oproštaj od Mire Furlan tokom vikenda održan je u Rijeci, a u narednom periodu biće održan i u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, piše Glas Srpske.