Posvećen srpskim borcima: Premijera filma “Odbrana sela Drecelj”

15.07.2022. | 09:03

Dokumentarni film “Odbrana sela Drecelj”, autora Saše Nikolića, posvećen srpskim borcima koji su tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata branili ovo selo koje je poslije Dejtona pripalo Olovu, večeras će premijerno biti prikazan na Sokocu.

Nikolić je rekao Srni da je povod za snimanje filma 30 godina od formiranja Druge romanijske motorizovane brigade u čijem sastavu je bio i Olovski bataljon i Dreceljska četa Vojske Republike Srpske, zbog čega promocija kreće sa Sokoca u kome je formirana Druga romanijska brigada.

Cilj je, kaže autor, da se njeguje kultura sjećanja na srpske borce koji su branili ovo selo u minulom ratu, a samim tim i Sarajevsko-romanijsku regiju i Republiku Srpsku.

Nikolić je naglasio da je film sniman od početka septembra prošle do 4. jula ove godine na području sela Drecelj, opštine Sokolac, Istočno Novo Sarajevo, Pale, Zvornik i Vlasenica u kome nakon izbjeglištva žive mještani ovog sela.

Film rađen pprema Nikolićevoj knjizi “Srbi, Drecelj i Dreceljani” koju je objavio u Beogradu 2012. godine, kao i po arhivskim ratnim i poratnim video snimcima, te po svjedočenju demobilisanih boraca Vojske Republike Srpske.

Premijerno prikazivanje organizovala je Ustanova za kulturu “Pero Kosorić” večeras u 20.00 časova u sali za sjednice Skupštine opštine Sokolac. Ulaz je besplatan.

Nakon premijere na Sokocu, film će biti prikazan širom Srpske, Srbije i u srpskoj dijaspori u narednih godinu i po dana.

Sponzori filma su grad Istočno Sarajevo i opštine Sokolac i Pale.

Saša Nikolić, srpski književnik rođen u Olovu, dobitnik je više nagrada i priznanja i autor je 12 knjiga, od kojih četiri u prozi i osma u epskoj poeziji.