Postavka “Ko neće da misli, leti napolje!” u Muzeju savremene umjetnosti

30.09.2021. | 08:31

Muzej savremene umjetnosti obilježiće stogodišnjicu rođenja dvojice umjetnika Jozefa Bojsa i Dimitrija Bašičevića Mangelosa, postavkom “Ko neće da misli, leti napolje! – Jozef Bojs i Mangelos – 100 godina i umjetnost danas” koja će od večeras biti dostupna posjetiocima.


Izložba, koja će biti otvorena večeras u ovoj ustanovi u 19 časova, priređena je povodom vijeka od rođenja jednog od najznačajnijih njemačkih i svjetskih umjetnika Jozefa Bojsa i Mangelosa koji je bio rodonačelnik konceptualne umjetničke prakse na ovim prostorima.

“U okviru izložbe “Ko neće da misli, leti napolje! – Jozef Bojs i Mangelos – 100 godina i umjetnost danas” biće izloženi umjetnički radovi Jozefa Bojsa, fotografije, grafike i multipli iz lične kolekcije Karla Hajnca Rumenog i Mangelosovi radovi iz kolekcije Fonda “Ilija i Mangelos” i privatne kolekcije iz Zagreba”, naveli su iz Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske i dodali da je za naziv postavke uzeta rečenica koju je Bojs jednom prilikom uputio saradnicima – “Ko neće da misli, leti napolje!”.

Koordinator izložbe i cjelokupnog projekta je viši kustos u MSURS Mladen Banjac, a idejno rješenje plakata izložbe priredio je vizuelni umjetnik Slavimir Stojanović Futro.

“Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske na ovaj način se povezuje sa nizom izložbi širom svijeta kojima se obilježava jedan vijek od rođenja Jozefa Bojsa čiji rad dodatno naglašava i konekcija sa umjetničkim opusom njegovog savremenika Dimitrija Bašičevića Mangelosa”, dodaju iz ove ustanove o postavki koja je ranije bila prikazana u Beogradu, a nakon Muzeja savremene umjetnosti Srpske, biće prikazana i u Muzeju savremene umjetnosti u Zagrebu.