Postavka “Gole”: Banjalučki umjetnik svoje radove izložio u Šibeniku FOTO

22.03.2023. | 12:57

Docent na Akademiji umjetnosti u Banjaluci Radoslav Tadić predstavio je izložbu “Gole” u Muzeju grada Šibenika čime, kako je rekao, otvara nove mogućnosti međuinstitucionalne saradnje.

“O tome sam razgovarao sa novim kolegama i uputio im poziv za godišnju izložbu studentskih radova Studijskog programa likovne umjetnosti koja se tradicionalno održava u junu, a koji su rado prihvatili”, rekao je Tadić Srni.

On je istakao da mu je čast što se njegovi radovi nalaze u drugačijem ambijentu od prethodnih i prostoru Muzeja sa stalnom postavkom koja sadrži značajne eksponate od praistorije do novog vijeka.

Tadić je naveo da kontakti koje je ostvario u Šibeniku otvaraju nove izlagačke opcije, zbog čega je moguće da se izložba potom preseli u drugi priobalni grad u Hrvatskoj.

On je pohvalio saradnju sa kustosom izložbe Anitom Travčić koja je, kako kaže, odabrala ciklus “Gole” i predstavila ga u okviru 485. povremene izložbe šibeničkog Muzeja, dok sam broj govori o dužini njihove izlagačke tradicije.

Prema njegovim riječima, Muzej se nalazi na samoj obali zbog čega komunikacija posredstvom otvora sa morem i intenzivnijom svjetlošću daje posmatračima mogućnost novog kvaliteta.

“Bilo mi je interesantno da u prostoru Muzeja u kojem se organizuju izložbe savremene umjetnosti vidim svoje radove koji odlično komuniciraju sa zidinama koje potiču još iz srednjeg vijeka”, naglasio je Tadić.

Istoričar umjetnosti Ivona Fregl smatra da se izložba “Gole” odlikuje jasnoćom, snagom i autentičnim izrazom, a otvorenost ka eksperimentisanju u okvirima izabranog medija /slikarstva/ inspiriše umjetnika i posmatrača na istraživanje prirode sopstvene percepcije.

Radoslav Tadić samostalno je izlagao 27 puta i više od 70 puta kolektivno na izložbama od lokalnog, nacionalnog i međunarodnog značaja u BiH, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Mađarskoj, NJemačkoj, Francuskoj, Belgiji, Kuvajtu i Kini. Dobitnik je više značajnih nagrada.

Zaposlen je na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci u zvanju docenta za užu umjetničku oblast slikarstvo.