Posljednje djelo: Poznata tačna lokacija na kojoj je Van Gog slikao “Korijenje stabala”

03.08.2020. | 13:03

Tačna lokacija odakle je Vinsent van Gog vjerovatno naslikao svoje posljednje remek-djelo, možda samo nekoliko sati pred smrt prije tačno 130 godina, otkrivena je uz pomoć razglednice.

Prizor na slici “Korijenje stabala”, sa deblima i korijenjem koje raste na padini u blizini francuskog sela Over sir Oaz, blizu Pariza, prvi put je primjetio direktor Van Gogovog instituta Vuter van der Ven (Wouter van der Veen) na razglednici koja datira između 1900. i 1910. godine.

Nakon uporedne studije slike, razglednice i trenutnog stanja obronka brda, istraživači iz Van Gogov muzeja i Bert Maes, specijalizovanog za istorijsku vegetaciju, zaključili su da je to “vjerodostojno” mjesto gdje je Van Gog napravio svoje posljednje slikarske poteze, piše Gardijan.

Glavno stablo na slici preživjelo je 130 godina nakon smrti holandskog majstora, a dugo se vjeruje da je Van Gog radio na “Korijenju stabala” malo prije nego što se ubio u svojoj 38. godini.

Andries Bonger (Andries Bonger), zet Van Govog brata Tea, opisao je u pismu kako je “jutro prije smrti Van Gog naslikao šumu punu sunca i života”.

Lokalitet iza drvene konstrukcije postavljene radi njegove zaštite, zvanično je priznat na ceremoniji kojoj su u utorak prisustvovali Emili Gordenker (Emilie Gordenker), generalna direktorka Van Gogovog muzeja u Amsterdamu, i Viljem van Gog, Teov unuk.

“Sunčeva svjetlost koju je slikao Van Gog ukazuje da su posljednji potezi četkice naslikani krajem popodneva, što pruža više informacija o toku ovog dramatičnog dana koji je završen njegovim samoubistvom”, rekao je tom prilikom Van der Ven.

Teio Medendorp, istraživač u Van Gogovom muzeju, rekao je da je slikar proveo posljednjih 70 dana u tom mjestu i da je vjerovatno prošao mnogo puta pored te lokacije prije nego što je odlučio da je ovekovječi na platnu.

-Jasne su sličnosti rastinja na razglednici sa oblikom korijenja na Van Gogovoj slici. Činjenica da je to njegovo posljednje umjetničko djelo čini sve još izuzetnijim, pa čak i dramatičnijim. Mora da je često prolazio pored ovog mjesta, odlazeći do polja koja se protežu iza dvorca Over, gdje je slikao nekoliko puta tokom posljednje nedjelje svog života i gdje će na kraju i pucati sebi u grudi – rekao je on, piše Bosonoga.

Oznake: Lokacija, Van Gog