Poslije kraće bolesti: Preminuo slikar Damjan Đakov

10.01.2022. | 18:23

Poslije kraće bolesti u Beogradu je u 64. godini preminuo slikar Damjan Đakov, saopštilo je Udruženje likovnih umjetnika Srbije.

Rođen je 22. januara 1959. godine u Beogradu. Završio je Zemunsku gimnaziju, a diplomirao je na Likovnoj akademiji u Beogradu, u klasi profesora Momčila Antonovića. Od 1984. do 2007. godine živio je i radio u Italiji, gdje je zauzeo značajno mjesto u umjetničkom svijetu.

Izlagao je u Beogradu, u salonu Narodnog muzeja i u više prijestoničkih galerija, a i u Njujorku, Modeni, Veneciji, Đenovi, Sijeni i mnogim drugim gradovima. Učestvovao je na više od 100 kolektivnih evropskih izložbi i na 40 najvažnijih sajmova umjetnosti. Njegovi radovi nalaze se u privatnim i ekskluzivnim muzejskim kolekcijama širom svijeta. U Italiji Đakov je razvio osobeni i prepoznatljiv stil, inspirisan freskoslikarstvom i ikonama iz srpske tradicije. Taj izraz kombinovao je s modernim izrazom pop kulture i uticajima modernih medija. Italijani su mu posvetili nekoliko monografija i kataloga i svrstavaju ga u svoje najbolje savremene slikare. Na opasku da je i svjetski i evropski i italijanski i srpski umjetnik, odgovarao je “I svoj i svačiji i ničiji, tako nekako”.

Oznake: Slikar