Poslastica za filmoljupce! Srpski filmovi premijerno na festivalu u Los Anđelesu

29.04.2021. | 12:51

Igrani film Marka Đorđevića “Moj jutarnji smeh” i dokumentarni film Darka Bajića “Linija života” premijerno će biti prikazani na Festivalu filmova Jugoistočne Evrope (SEE fest) u Los Anđelesu.

Na programu je i nekoliko manjinskih srpskih koprodukcija, kao što su srpsko-britanski dokumentarci “Fejt i Branko” autora Ketrin Hart i “U slavu kraljice” Tatije Škirtladz, ali i kratki filmovi “Izgubljeni dani” u režiji Jovane Avramović i “Jakna” Aleksandre Nestorov.

Svjetsku premijeru na Festivalu će imati kratkometražno dokumentarno ostvarenje Vuka Dapčevića “Nevidljivi život”, koje sa mnogo mračnog humora prikazuje karantin u Srbiji tokom marta 2020. godine.

U programu se nalazi i novi srpski kratki animirani film autora Marije Vulić i Isidore Vulić “Trkija”, prenosi Tanjug. Počasne nagrade Festivala dobiće srpski književnik Dubravka Ugrešić, te srpska glumica Jasna Đuričić i hrvatska glumica Marija Škaričić.

Festival je osnovan 2002. godine, a cilj mu je da na godišnjem nivou predstavi istaknute filmove hvaljene i u međunarodnim okvirima.