Pomoću DNK analize: Otkriven uzrok smrti Ludviga van Betovena

23.03.2023. | 17:53

Nekoliko pramenova kose čuvenog kompozitora Ludviga van Betovena otkrilo je uzrok njegove smrti. Pomoću DNK analize, naučnici su uspjeli da rekonstruišu Betovenov genom iz njegove kosu koju su čuvali kolekcionari i njegovi potomci.

Slavni kompozitor imao je povećan genetski rizik od bolesti jetre i infekcije hepatitisom B, utvrdila je analiza, prenosi Sajens njuz, precizirajući da su pramenovi kose nađeni na starom komadu papira.

Ludvig van Betoven, prema studiji koja je objavljena u naučnom časopisu Kjurent bajolodži, cijelog se života mučio sa nizom zdravstvenih problema, a postoje i dokazi da je volio da pije što je u kombinaciji sa genetskim faktorima rizika bilo kobno po njegovu jetru.

Kompozitor je preminuo 26. marta 1827. godine u Beču, a naučnici sada tvrde da je uzrok smrti otkazivanje jetre. Imao je samo 56 godina, a od 45. godine je bio poputno gluv, što je znantno uticalo na njegovu karijeru.

Tokom istraživanja, naučnici su se oslanjali i na autopsije iz 19. vijeka ali i istorijske dokumente.

Zanimljivo da analiza nije otkrila genetske markere za gluvoću.

Naučnici su takođe pronašli tragove virusa hepatitisa B, koji oštećuje jetru, u jednoj od vlasi koja je navodno prikupljena ubrzo nakon Betovenove smrti, a opšte je poznato da konzumacija alkohola utiče na pogoršanje infekcije.