Počelo snimanje filma “Bauk”: Baviće se temom NATO bombardovanja Beograda

25.03.2022. | 16:16

U Beogradu je počelo snimanje dugometražnog igranog filma reditelja, scenariste i producenta Gorana Radovanovića pod nazivom “Bauk”, koji se bavi temom NATO bombardovanja Beograda 1999. godine i to iz ugla devetogodišnjeg dječaka.


Snimanje ovog filma počelo je simbolički na godišnjicu početka NATO agresije na Srbiju, 24. marta, saopštio je Filmski centar Srbije /FCS/.

Radovanović, koji potpisuje ostvarenja kao što su “Čekajući Handkea” i “Enklava”, rekao je da je prošlo više od dvije decenije od NATO agresije i postoji dovoljna vremenska distanca da se ovoj temi pristupi otvoreno, hladne glave, ali i dalje sa velikom emocijom.

Dječaka Savu glumi Jakša Prpić, a pored njega ključne uloge u filmu ostvariju sjevernomakedonska glumica Sara Klimoska, kao i srpski glumci Vojin Ćetković, Branka Šelić, Davor Janjić, Miloš Biković, Kalina Kovačević i drugi.

Komisija FCS-a je u obrazloženju svoje odluke da se podrži ovaj projekat istakla da je “Bauk” snažna i višeslojna priča o bombardovanju Srbije od NATO snaga 1999. godine.

Scenario je opisan kao poetska studija o pobuni protiv agresije koja govori čistim, jasnim i neokaljanim jezikom dječijeg posmatranja svijeta.

Sa Radovanovićem na filmu “Bauk” sarađuju proslavljeni ruski direktor fotografije Vladislav Opeljants, inače poznat po saradnji s Nikitom Mihalkovim.

Scenograf je Vladislav Lašić, kostimografkinja Katarina Ciglić, direktor filma je Mladen Petrović.