Počeli Dani kosidbe na Balkani: Cilj promocija i očuvanje tradicije i kulture

02.07.2022. | 16:26

U turističkom-rekreativnom centru Balkana kod Mrkonjić Grada počela je tradicionalna manifestacija “Dani kosidbe na Balkani – Memorijal Lazar Laketa”, na kojoj učestvuje 21 kosac iz Republike Srpske, Federacije BiH i Srbije.

Tradicionalnoj manifestaciji prisustvuje predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

Prije početka takmičenja kosaca, služen je parastos i položeno cvijeće na spomen-obilježje Lazaru Laketi, nekadašnjem šampionu Evrope u ručnom košenju trave i osnivaču ove manifestacije.

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Dragan Vođević, koji je svečano otvorio ovu manifestaciju, rekao je novinarima da je ovo mjesto poznata po kosi “varcarki” koja služi za ručno košenje trave, te da se trude da ovu manifestaciju održe i da je prenesu na buduća pokoljenja.

“Potrudićemo se da i u budućnosti ova manifestacija opstane. Zahvaljujem svim učesnicima koji su došli iz drugih krajeva da je podrže i nadam se da ćemo biti dobri domaćini”, rekao je Voćević i dodao da će se i on danas sa svojom ekipom saradnika takmičiti u košenju trave u kategoriji veterana i u revijalnom dijelu.

Direktor Agencije za privredni razvoj ove opštine Goran Todororović rekao je da je ovo 32. po redu kosidba na Balkani, čiji je cilj promocija i očuvanje tradicije, kulture i običaja mrkonjićkog kraja.

On je naglasio da su ove godine povećali nagradni fond koji iznosi 1.700 KM.

“Osim novčanih, postoje i robne nagrade, medalje, pehari, a za prvo mjesto i kosa od naših poznatih kovača Zonića, a za drugo mjesto i kosački alat od kovača Đure Milanovića”, naveo je Todorović.

Među koscima je čuveni mrkonjički kosac i kovač kosa “varcarki” Milorad Sladojević Đeli, koji je deset puta bio pobjednik Kosidbe na Balkani.

“Na Balkani kosim preko 30 godina, a do sada sam na kosidbama 57 puta bio pobjednik. Balkana je dragulj i tradicija našeg grada, kao i kosa kovanica i kosibaše. Pripremao sam se za kosidbu, pokosim oko 30-40 dunima prije kosidbe”, kaže Sladojević.

Povodom ovog događaja sinoć je u Kulturnom centru “Petar Kočić” otvorena izložba fotografija “Kosibaše i delije”, nakon čega je na Trgu srpske vojske održana i 15. kosačka smotra folklora.

U kulturnom dijelu programa danas nastupaju članovi folklornog ansambla Kulturnog centra “Radoje Domanović” iz Rače Kragujevačke i članovi lokalnog KUD-a “Petar Prvi Karađorđević Mrkonjić”.

Kosidbu je organizovala Agencija za privredni razvoj opštine Mrkonjić Grad, a pokrovitelj je opština. /kraj/del/foto