Patrijarh Porfirije otvorio izložbu „Ledena tišina – sećanje na žrtve Novosadske racije“

01.11.2022. | 22:01

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije otvorio je večeras u Beogradu izložbu pod nazivom “Ledena tišina – sećanje na žrtve Novosadske racije” povodom 80 godina od pogroma nad Srbima, Jevrejima i Romima u Bačkoj 1942. godine.

Patrijarh Porfirije istakao je da bez sjećanja na nevino postradale žrtve svog naroda nije moguće poznavati sebe, a samim tim ni graditi odnose, niti zajednicu sa bilo kojim drugim narodom, ma koliko trošili milozvučne riječi o demokratiji i međusobnim razumijevanju.

“Evo nas pred postavkom izložbe `Ledena tišina – sećanje na žrtve novosadske racije, podeljene u tri celine. Jedna su mesta masovnih egzekucija tokom racije, druga stradanje pravoslavnih sveštenika Šajkaško-novosadske racije i treća je 80 godina kasnije – budućnost sećanja”, rekao je patrijarh Porfirije.

Izložba, koju su u Konaku knjeginje LJubice organizovali Eparhija bačka, Kulturni centar Novog Sada i Istorijski arhiv Novog Sada, predstavlja dio svjedočenja Srpske pravoslavne crkve o svojim svetim mučenicima i ispovjednicima vjere Hristove.

Pozdravnu riječ uputio je i episkop bački Irinej, a uvodnim slovom prisutne je pozdravio direktor Istorijskog arhiva Grada Novog Sada Petar Đurđev.

U želji da podsjeti i otrgne od zaborava najveće zločine u istoriji Novog Sada, Kulturni centar Novog Sada već godinama tokom januarskih dana, kada se obilježava sjećanje na Novosadsku raciju, organizuje predavanja, izložbe, tribine i filmske projekcije u okviru programa “Ledena tišina”.

Ove godine navršava se 80 godina od kada su Srbi, Jevreji i Romi bili žrtve mađarskih okupacionih snaga u Novom Sadu i na području tada okupirane Bačke.

Od ustoličenja na katedru episkopa bačkih 1990. godine vladika Irinej uporno decenijama nastoji da se, osim molitvenog sjećanja na postradale u javnom životu, medijima, prosvjeti i izdavaštvu govori o Raciji i njenim žrtvama.

Kao plod takvog djelovanja vladike Irineja objavljeno je mnoštvo knjiga, stručnih članaka i novinskih napisa o temi Racije održano niz akademija u Novom Sadu, ali i drugim gradovima.

Eparhija bačka osvojila je prvo mjesto i nagradu “Zlatni vitez” na istoimenom međunarodnom filmskom festivalu za dokumentarni film “Djeca besmrtnosti”.