“Pamtim da bih postojao”: Zbirka eseja Radeta Lalovića izašla iz štampe

09.08.2021. | 13:37

U izdanju Centra za kulturu i informisanje Foča iz štampe je izašla knjiga “Pamtim da bih postojao”, čiji je autor fočanski profesor srpskog jezika i prosvjetni savjetnik za nastavu Rade Lalović, koja sadrži 19 eseja na temu njegovanja kulture sjećanja.

Nakon poetske rukoveti “Pred sjenima srpskih mučenika” i zbornika radova “Srpska poezija stradanja i patnje”, ovo je treća u nizu Lalovićevih knjiga u kojima se on na sistematičan i metodološki način bavi kulturom sjećanja, ukazujući na problem srpskog zanemarivanja sopstvenog stradanja u 20. vijeku.

Lalović je izjavio da je ovom zbirkom zaokružio rad koji je počeo još 2004. godine, a da je glavna tematika knjige izgradnja ličnog i nacionalnog identiteta njegovanjem kulture pamćenja na srpska stradanja u 20. vijeku. Eseji su svrstani u šest poglavlja, a prvo nosi naziv “Sjećam se, pamtim, dakle, postojim”.

“Ta preformulisana Dekartova maksima kod Srba je jedini recept za opstanak. Ako zaboravimo na naše žrtve i našu stradalničku istoriju, onda ćemo sigurno prestati i da postojimo”, upozorava Lalović.

Drugo poglavlje “Moj narod nad njima drži opijelo” sadrži nastavne modele kako se njegovanje kulture sjećanja može primijeniti u osnovnim i srednjim školama, dok je treće poglavlje “Pred okom samo jedna slika” posvećeno Gavrilu Principu i stradanju Srba u Sarajevu u posljednjem ratu.

Slijedi zatim poglavlje nazvano “Nevesinje neven sije, ti koprivu sadi” o stradanju hercegovačkih Srba od Stoca do Starog Broda na Drini, te poglavlje sa savremenom tematikom “Kad Joanikije razdani apsanu” u kojem su, između ostalog, analizirane pjesme o episkopu Joanikiju i blaženopočivšem mitropolitu Amfilohiju dok je bio živ i pjesme koje svjedoče o pokušaju brisanja srpskog identiteta Crne Gore.

“Tu je i esej `Nekoliko poetskih slika sa antisrpkim komunističkim rukopisom`, gdje je udarna analiza poezije akademika Simovića, te esej “Nekoliko poetskih svjedočenja o komunističkom i savremenom teroru nad Srbima u Crnoj Gori` u kojem je obrađena poezija Blagoja Bakovića, Luke Cicmila, Milice Bakrač i drugih pjesnika koji su kroz poeziju pružili otpor devastaciji srpskog nacionalnog bića u Crnoj Gori”, ističe Lalović.

Zaključno poglavlje “Krvav uštap kao božur niknu” triptihon je o poeziji tri srpska pjesnika Rajka Petrova Noga, Miroslava Maksimovića i Stevana Raičkovića.

“Između ostalog, tu je i esej o Raičkovićevoj knjizi `Suvišna pesma` u kojoj on svjedoči o diktiranom zaboravu, kako su zabranjivane određene njegove pjesme od 60-ih godina naovamo jer se bukvalno nije smjelo govoriti o srspkom stradanju. `Suvišna pesma`, koja je samo jednom izašla, je devet poetskih svjedočenja o genocidu nad Srbima, gdje je bukvalno pokazao šta je tadašnja vlast radila sa njegovom poezijom koja je bila apsolutno benigna i umjetnička kao takva”, naveo je Lalović.

On je najavio da će prva promocija knjige “Pamtim da bih postojao” biti održana u Foči u septembru.

Oznake: Štampa