Pamtićemo ga po harizmi i brojnim ulogama: Lane Gutović velikan glumišta FOTO

25.08.2021. | 18:38

Milan Lane Gutović je bio srpski filmski, televizijski i pozorišni glumac rođen u Umci kod Beograda 11. avgusta 1946. godine, a preminuo od korona virusa danas, 25. avgusta 2021. godine u Beogradu.

Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju y Beogradu završio je 1967. godine, zajedno sa svojim kolegama sa klase (Josif Tatić, Svetlana Bojković, Ivan Bekjarev, Đurđija Cvetić, Tanasije Uzunović) koje je Bojan Stupica primio u stalni angažman Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Prvak drame Narodnog pozorišta u Beogradu postaje 2006. godine, a penzionisan je krajem decembra 2011. godine.

Igrao je u mnogim predstavama koje su mu donele brojne nagrade i priznanja („Protekcija”, „Kad su cvetale tikve”, „Buba u uhu”, „Ruženje naroda u dva dela” „Za kim zvono zvoni”, „Pučina”, „Kolubarska bitka”, „Valjevska bolnica”, „Narodni poslanik” itd.).

Posljednje dvije decenije igra svoj „Kabare”, sa kojim je gostovao širom svijeta.

Vratio se u Jugoslovensko dramsko pozorište gdje od 2020. godine ima ulogu u predstavi „Putujuće pozorište Šopalović”.

Prvu glavnu ulogu igra 1979. u filmu Miće Miloševića Drugarčine, koji ga je angažovao i 1981. za film “Laf u srcu”, čiji su scenario pisali Siniša Pavić i Ljiljana Pavić gdje se epizodno pojavio kao Srećko Šojić. Godinu dana kasnije, odlučuju da njegov lik prošire i snimaju film “Tesna koža”, gdje je sa Nikolom Simićem igrao jednu od glavnih uloga koja je doživjela enormnu gledanost, te zbog toga snimaju nastavke 1987, 1988, 1991. godine.

Prvu veću ulogu u serijama je ostvario 1971. u ostvarenju Siniše Pavića “Diplomci”, a publika će ga pamtiti po ulogama Đankarla Marotija u “Boljem životu” i Dragoslava u “Boljem životu”.

Srećka Šojića je ponovo zaigrao 2006. godine u seriji “Bela lađa”, koji je igrao do 2011, prenose Novosti.

Bio je voditelj i autor nekoliko emisija i kratkih humorističko-satiričnih priloga na Televiziji Pink, TV Foks i RTS. Njegove najpoznatije emisije su Oralno doba i Ne može da škodi.