Otvorena izložba “Meša Selimović: izbor dokumenata”: Dokumenati iz života čuvenog pisca

28.06.2022. | 21:54

U okviru Vidovdanskih svečnosti” u Andrićgradu je večeras je otvorena izložba “Meša Selimović: izbor dokumenata”, kao i izložba slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović.

Rukovodilac Odjeljenja za istoriju Andrićevog instituta Miroslav Perišić, koji je i zvanično otvorio izložbu “Meša Selimović: izbor dokumenata”, rekao je da se na panoima nalaze dokumenati iz Selimovićevog života.

On je zahvalio ljudima koji su, kako je istakao, uradili veliki posao dok su prikupili sva dokumenta.

“Nadam se da ćemo i ubuduće imati priliku da priređujemo ovakve izložbe. Odjeljenje za istoriju Andrićevog instituta je objavilo i istorijske sveske posvećene otkrivanju spomenika Meše Selimovića”, istakao je Perišić.

Autori izložbe su Jelica Reljić, Aleksandar Marković i Nikola Adžić.

U Galeriji “Petar Lubarda” u Andrićevom institutu večeras je otvorena i izložba slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović iz zbirke Centra za kulturu “Vuk Karadžić” iz Loznice.

Izložbu je svečano otvorio akademik Matija Bećković, koji je u obraćanju rekao da se na Vidovdan dešavaju samo čuda.

“Otkrili smo spomenik Meši Selimoviću i otvorili izložbu Mići Popoviću. Oni su bili prijatelji, i moji i jedan s drugim, a ja sam imao čast da 1989. godine otvorim i izložbu Miće Popovića u Loznici. Iste slike koje su i danas u Andrićgradu”, istakao je Bećković.

Izložbi su prisustvovali i Snežana Nešković Simić, Marina Cvetanović i Emir Kusturica.

Marina Cvetanović, koja je kustos u stalnoj postavci Popovićevih slika, rekla je da se Popović vraćao svom zavičaju i na najbolji način svom gradu poklonio legat.

“On je ovim legatom napravio svoju retrospektivu koja više nigdje i ne postoji.

Njegovih djela ima svugdje po svijetu, ali njegova djela su od najranijih faza smještena u našem gradu”, rekla je ona.

U okviru “Vidovdanskih svečanosti” danas je u Andrićgradu, na Trgu Nikole Tesle, otkriven spomenik Meši Selimoviću, a održan je i okrugli sto “Evropa i Rusija”.