Otvorena izložba i promovisana knjiga o ustaškom pokolju livanjskih Srba

26.06.2021. | 21:44

Izložba koja prikazuje život livanjskih Srba kroz vijekove otvorena je večeras u Višegradu, a publici je predstavljena i knjiga “Ognjena Marija Livanjska” autora Bude Simonovića, kao svojevrsni dokumentarni zapis o ustaškom pokolju nad Srbima ovog kraja ljeta 1941. godine.

Predsjednik Udruženja “Ognjena Marija Livanjska” Nikola Petrović rekao je da su tema izložbe, koja je otvorena u višegradskoj Gradskoj galeriji, korijeni Srba u Livanjskom kraju.

“Izložba će biti otvorena sedam dana i pozivamo sve da pogledaju istoriju Srba u Livanjskom kraju”, rekao je Petrović novinarima.

U okviru predstavljanja izložbe promovisana je knjiga koja govori o ustaškim pokoljima počinjenim nad Srbima na području Livna u proljeće i ljeto 1941. godine kao zbirka sjećanja preživjelih na stradanje 1.587 ljudi, žena i djece, mučenih i pobijenih na gubilištima u okolini Livna.

Autor knjige Budo Simonović rekao je da je riječ o potresnoj hronici o ustaškim zločinima u Livnu i okolini koji su se dogodili u ljeto 1941. godine.

“Prije 31 godinu slučajno sam došao u Livno da snimim priču o ženi koja je bila više od mjesec dana u jami, izvađena iz jame, udala se i formirala porodicu. Znao sam da to ne može biti samo priča, reportaža ili nešto slično već knjiga koju sam napisao”, rekao je Simonović.

On je istakao da je najpotresnije kazivanje preživjelih.

“Na tako monstruozan način nisu nigdje likvidirali jer su žive ljude gurali u jame duboke 52 metra”, naveo je Simonović.

Potomak preživjelih Todor Bošković rekao je da su ustaše i djecu i odrasle pokupile i neke odveli na stratište, a neke su pobacali u jamu.

“Mom ocu su pobili djecu iz prvog i drugog braka, sedam sinova i kćerku. Kad se smirilo malo, oženio je jednu udovicu. Htio je da napravi osvetu, savjetovali su mu pametni ljudi da nije dobro da pobije nekoliko ustaša i da se osveti, nego je bolje da nađe mladu ženu koja može da rodi. Tako je uradio sa ženom koja mu je rodila šestoro djece i to je bio preporod”, istakao je Bošković.

Protojerej stavrofor Dragan Vukotić rekao je da srpski narod kroz vijekove strada, a da je na mlađim generacijama da sačuvaju uspomene na pretke.

Direktor Gradske galerije Slavko Tuševljak rekao je da je značaj prikazivanja izložbe veliki.

“Moramo prenijeti mlađim naraštajima stradanja srpskog naroda”, naglasio je Tuševljak.