Otvorena izložba “Da se ne zaboravi”: Kalabuhov poručio Srbima da se ne daju i da ne odustaju od istine

20.05.2023. | 16:29

Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov poručio je Srbima da se ne daju i da ne odustaju od istine bez obzira na laži i pokušaje više evropskih zemalja da se rehabilituje nacizam i da se relativizuju zločini.

Kalabuhov je rekao da je izložba “Da se ne zaboravi”, koju je otvorio danas na Filozofskom fakultetu na Palama, upravo posveća čuvanju istorijskog pamćenja.

Izložba prikazuje zločine nacista i njihovih saučesnika protiv civilnog stanovništva Sovjetskog Saveza i Evrope u Drugom svjetskom ratu, a djelom i na prostoru bivše Jugoslavije.

Kalabuhov je rekao tokom obraćanja prisutnima da istorija, ne samo podsjeća, nego i uči, liječi, ali i pomaže u izbjegavanju ponavljanja staršnih pouka iz prošlosti.

“Riječ je o arhivskim dokumentima, fotografijama i zato se moramo sjetiti njihovog podviga, prenijeti mladim generacijama da znaju šta je bilo njihovim precima”, dodao je Kalabuhov.

On je naveo da je izložba pripremljena na osnovu materijala i istraživanja Ruskog istorijskog društva, te zahvalio njihovim predstavnicima koji su danas bili na Palama.

Ambasador Rusije u BiH rekao je da mu je velika čast da prisustvuje manifestaciji “Dani Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu”, u okviru obilježavanja Dana i krsne slave Svetog Jovana Bogoslova, koji nije slučajno postao zaštitnik tog fakulteta.

“Drago mi je što se održava i međunarodni skup `Nauka i stvarnost` koji je bitan i za nas, jer u modernom svijetu više zemalja pokušava da promijene ne samo doživljaj stvarnosti nego i samu stvrnost na više načina, s ciljem izvrtanja istorije, prije svega uprkos nauci”, istakao je Kalabuhov.

On je rekao da je nauka utvrdila da je ideologija fašizma donijela neizmjerna stradanja čitavom čovječanstvu, a istoričari znaju da fašisti i njihova ideologija snose krivicu za genocid nad više naroda tokom Drugog svjetskog rata od kojih su najveće žrtve ruski i srpski narod.

Prema njegovim riječima, od 28 miliona sovjetskih žrtava više od 13 miliona je bila namjerno istrebljeno, mučeno do smrti, među kojima više od 200.000 djece.

Kalabuhov je podsjetio da je ove godine proslavljeno 78 godina od pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, u Velikom otadžbinskom ratu, dostojanstevno širom Republike Srpske, šetnjom besmrtnih pukova, polaganjem vijenaca na spomenicima za žrtve i junake, te za to zahvalio srpskom narodu i rukovodstvu Srpske.

Predsjednik Upravnog odbora Ruskog istorijskog društva Ruslan Gakujev rekao je da u tom društvu imaju plan da naprave široku saradnju sa relevantim institucijama iz Republike Srpske, s obzirom da su ruski i srpski narod tokom dva svjetska rata u većini bili na istoj liniji u borbi protiv nacizma i fašizma koji se pojavio u Evropi.

On je naveo da je u holu Filozofskog fakulteta postavljeno 30 plakata, što je samo dio dokumenata koji svjedoči o stradanju i zločinačkim namjerama koji su preduzimane protiv civilnog stanovništva.

“Izložba je pripremljena za različite evropske narode, sa arhivskom građom i različitim dokumentima, fotografijama o strašnom vremenu, kaznenim akcijama koje su sprovođene tokom Drugog svjetskog rata od stranih nacističkog i fašističkog režima”, naveo je Gakujev.

On je dodao da su izložbu priredili Rusko istorijsko društvo, Fondacija “Istorija otadžbine”, zajedno sa relevantnim arhivama iz Rusije.

Predstavnik Instituta za slovenistiku Ruske akademije nauka Nikita Gusjev istakao je da je bitno da se ne prepuste zaboravu tragični događaji koji vezuju istoriju ruskog i srpskog naroda i da je zbog toga važna današnja izložba.

Dekan Filozofskog fakulteta na Palama Draga Mastilović rekao je da je izložba važna jer ruski i srpski narod imaju najveću obavezu da se sjećaju i gaje kulturu pamćenja zbog ogromnih žrtava koje su podnijeli u toku Drugog svjetskog rata.

“Na ovaj način sjećamo se tih žrtava, a u budućnosti ćemo graditi veze koje će učršćivati tu kulturu pamćenja”, naglasio je Mastilović.

On je naveo da je danas sa predstavicima Ruskog istorijskog društva dogovoreno da se u novembru pripremi zajednička konferencija koja će se baviti Drugim svjetskim ratom i pokušajima revizije, kao i postavljanje nove izložbe i promocija knjiga.

Uoči izložbe, predstavnici Ruskog istorijskog društva položili su vijence na spomenik narodnom heroju Milanu Simovića na Palama.