Otvoren filmski festival “Uhvati film – Banjaluka”! Trivić: Ministarstvo daje punu podršku

19.10.2021. | 19:37

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da resorno ministarstvo daje punu podršku Međunarodnom filmskom festivalu “Uhvati film” Banjaluka, imajući u vidu činjenicu koliko se festival izgradio kroz samu organizaciju i kakav je kvalitet programa.

Prije otvaranja festivala u Banjaluci, Trivićeva je rekla novinarima da ova manifestacija traje već 10 godina i da to dovoljno govori koliko je festival razvio jedan potpuno novi format filmova, u koji su uključena lica sa invaliditetom i poteškoćama u razvoju, čime su pokazali da mogu biti ravnopravni članovi društva.

“Cilj festivala jeste da se kroz filmsku umjetnost doprinese smanjenju socijalne distance prema licima sa invaliditetom, promovišući potencijale i mogućnosti”, istakla je Trivićeva.

Ona je najavila da će resorno ministarstvo do kraja ove godine, prema prijedlozima lokalne uprave i samouprave, u potpunosti finansirati pristupne rampe, kako bi lica sa invaliditetom nesmetano mogla da ulaze u ustanove kulture.

Direktor Festivala “Uhvati film” Banjaluka Dušica Lipovac rekla je da će u toku programa biti prikazana 32 filma iz svih krajeva svijeta – NJemačke, Italije, Španije, Velike Britanije i drugih zemalja.

“Svi filmovi kroz temu invalidnosti otvaraju tabu teme i razbijaju predrasude. Ovim festivalom na neki način dajemo podršku i filmskim rediteljima i autorima kako bi što više promovisali invalidnost kroz filmsku umjetnost”, istakla je Lipovčeva.

Nakon otvaranja publika će moći da pogleda dokumentarni film “Zastani i poslušaj” režisera Emira Zumbul Kapetanovića, u okviru projekta “Izgradimo zagovaračku platformu za socijalnu uključenost u BiH – Zastani i poslušaj”, koji finansira EU.

Ovaj projekat sprovode fondacija za socijalno uključivanje u BiH i Inicijativa za bolju i humaniju inkluziju BiH.

Festival će trajati do četvrtka, 21. oktobra, u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske.