Otvaranje izložbe i promocija knjige u Višegradu: Dokumentarni zapis “Ognjena Marija Livanjska”

24.06.2021. | 12:41

U Gradskoj galeriji u Višegradu u subotu, 26. juna, biće otvorena izložba koja prikazuje život livanjskih Srba kroz vjekove, a publici će biti predstavljena i knjiga “Ognjena Marija Livanjska” autora Buda Simonovića, kao svojevrsni dokumentarni zapis o ustaškom pokolju nad Srbima ovog kraja ljeta 1941. godine.

Izložba o livanjskim Srbima je pripremljena sa ciljem očuvanja svijesti o mjestu porijekla i vjekovnom životu Srba na područjima koja danas nisu u sastavu Srbije i Republike Srpske, kao matičnih zemalja srpskog naroda.

Knjiga Buda Simonovića “Ognjena Marija Livanjska” je zapis o ustaškim pokoljima počinjenim nad Srbima na području Livna u proljeće i ljeto 1941. godine, to je zbirka sjećanja preživjelih na stradanje 1.587 ljudi, žena i djece, mučenih i pobijenih na gubilištima u okolini Livna.

“Prvo izdanje knjige izašlo je iz štampe 1991. godine, i to je bio posljednji trenutak da se makar dio istine o zločinima otme od zaborava i sačuva kao velika opomena”, kažu iz Udrženja.

Uz otvaranje izložbe, U 20.00 časova, i prikazivanje knjige, pripremljen je i prigodan umjetnički program, a palniran su i obraćanja Simonovića i direktora višegradske Gradske galerije Slavka Tuševljaka.