Osuda skrnavljenja sjećanja na velikog glumca – Glogovac dobija mural na novoj lokaciji

09.07.2020. | 16:44

U popodnevnim satima 7. jula u Udruženje dramskih umjetnika stigao je odgovor zamjenka gradonačelnika Užica, Ivana Stanisavljevića povodom dopisa koje je prethodno poslao Vojislav Brajović, predsjednik Udruženja dramskih umjetnika Srbije (UDUS), protestujući zbog skrnavljenja murala Nebojše Glogovca u tom gradu.

“Nas u gradskom rukovodstvu, a mogu slobodno da kažem i sve Užičane, duboko je pogodilo to što je urađeno sa muralom našeg istaknutog glumca i velikog prijatelja našeg grada i Jugoslovenskog pozorišnog festivala, dvostrukog dobitnika nagrade Ardalion, Nebojše Glogovca”, kaže se na početku dopisa.

Potom se dodaje: “Kao veliki poštovaoci njegovog lika i djela, preduzeli smo sve mjere da se ovaj problem riješi. Zid na kome se nalazi oštećeni mural sa likom našeg preminulog velikana je privatno vlasništvo i na našu žalost vlasnik objekta ima namjeru da isti renovira tako da nismo u mogućnosti da ga ubjedimo da se mural obnovi”.

Kako se dalje navodi, njihov je stav da Nebojša Glogovac zaslužuje da ima mural u Užicu.

“Tako da smo odlučili da iz budžeta grada finansiramo oslikavanje novog murala na drugoj lokaciji. U razmatranju imamo nekoliko potencijalnih lokacija, tako da u nekoliko narednih dana planiramo da odlučimo koja bi bila najprikladnija”, rekao je on.

Na kraju se kaže: “Takođe želim da zahvalim Vama lično na sugestijama i da Vas uvjerim da dijelimo vaše stavove”.

Podsjetimo, prije nekoliko dana, nakon što je Glogovčev mural u Užicu oskrnavljen, Vojislav Brajović je poslao gradonačelniku protestno pismo u kome se osuđuje vandalski čin i od nadležnih traži da preduzmu potrebne mjere i da obnove mural.

Brajović: Nadam se da će održati obećanje

Nakon dobijanja gorepomenutog dopisa u izjavi za Blic Vojislav Brajović kaže: “Uvijek je zadovoljstvo kada vidite da je prepoznata inicijativa umjetnika, Udruženja. Nadam se da će održati obećanje”.