“Ostaci sveta” u izdanju Derete: Igor Marojević dobitnik nagrade “Meša Selimović”

18.02.2021. | 13:19

Dobitnik književne nagrade “Meša Selimović” za najbolju knjigu u 2020. godini je Igor Marojevića za roman “Ostaci sveta” u izdanju Derete.

Odluka o 33. laureatu donesena je u tradicionalnoj akciji Večernjih novosti glasanjem žirija u kojem je ove godine bilo 60 najistaknutijih književnih kritičara, teoretičara i književnih istoričara. Proglašenje dobitnika organizovano je onlajn, a ime 33. dobitnika saopštio je novinar Dragan Bogutović.

Objašnjavajući pravila izbora Bogutović je naveo da je riječ o dugogodišnjim propozicijama i dodao da su u protekle dvije nedjelje brojani glasovi i da je svaki kritičar izdvojio po pet djela iz pera savremenih domaćih autora, objavljenih u prošloj godini, uz kratka obrazloženja.

“Do pobjednika se dolazi na jednostavan način – zbrajanjem glasova. Tako se još jednom pokazalo da je način žiriranja za ‘Mešu’ jedinstven po broju učesnika, ne samo u regionu, već i šire, i da predstavlja svojevrstan demokratski kulturni ritual”, naglasio je Bogutović. On je naveo da su članovi žirija koji pripadaju veoma različitim generacijama zagovornici različitih književnih poetika i dolaze iz 25 mjesta i gradova, a da je, ubjedljivo, sa 27 glasova – pobijedio roman “Ostaci sveta” Igora Marojevića.

Roman Igora Marojevića “Ostaci sveta” govori o tragičnoj sudbini čovjeka od Španskog građanskog rata, preko Jasenovca, pa do NATO bombardovanja krajem devedesetih godina prošlog vijeka.

Igor Marojević rođen je 1968. godine u Vrbasu, diplomirao je Srpski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu i studirao master iz Svjetske književnosti na Univerzitetu Autonoma u Barseloni.

Objavio je “Beogradsko petoknjižje”: romane “Dvadeset četiri zida”, “Parter”, “Prave Beograđanke”, “Tuđine” i zbirku priča “Beograđanke”, kao i tri romana iz “Etnofikcije”. Autor je i nove zbirke priča i eseja, a napisao je i drame “Nomadi” /izvođena 2004. u produkciji barselonskog Instituta za teatar, na katalonskom i španskom, na kojem je i napisana, “Tvrđava Evropa” i “Bar sam svoj čovek”.

Marojević je zastupljen u desetak reprezentativnih antologija. Prema najavi organizatora, nagrada će biti uručena uskoro u skladu sa epidemiološkim okolnostima i uslovima.

Nagrada “Meša Selimović”, za najbolji roman, dodjeljuje se od 1988. godine, a sastoji se od reljefa sa likom Meše Selimovića, povelje i novčane nagrade. Mehmed Meša Selimović svojim djelima obilježio je srpsku književnost u drugoj polovini 20. vijeka. Rođen je u Tuzli 26. aprila 1910. godine, a umro je u Beogradu 11. jula 1982. godine.