Oprez zbog korone – snimanje filmova od sada u posebnim uslovima

13.07.2020. | 14:38

Institut za javno zdravlje Srbije Batut propisao je mjere i preporuke za rad domaćih i stranih filmskih produkcija, koje će tokom narednih nedjelja početi snimanje u Srbiji.

Među opštim mjerama predostrožnosti stoji da je svaki član filmske ekipe individualno odgovoran da na snimanje ne dolazi ukoliko ima bilo koje simptome koji upućuju na virus korona.

“Treba izbjegavati rukovanje, grljenje i pozdravljanje, a obavezno je nošenje zaštitne opreme, osim za glumačku ekipu tokom snimanja. Preporučuje se i pridržavanje pravila dvije osobe na četiri kvadratna metra i primjenjivanje dva metra distance, kada god je to moguće. Obavezna su mjerenja temperature svim članovima ekipe beskontaktnim toplomjerom”, kaže se u saopštenju Batuta.

Snimanje na javnim mjestima dozvoljeno je u prisustvu do 50 ljudi, a produkcija će odrediti jednog člana ekipe da nadzire sprovođenje svih mjera. Producenti su dužni i da obezbijede zaštitnu opremu (maske, rukavice, vizire za šminkere, sredstva za dezinfekciju…). Kao dodatnu mjeru zaštite, Batut preporučuje testiranje ekipe.

“Vid dodatne prevencije je testiranje inostranih članova ekipe, kao i testiranje lokalnih članova ono je obavezno i kod onih koji će tokom snimanja biti na rastojanju manjem od dva metra i neće moći da nose zaštitnu masku zbog potreba snimanja scene”, navode u Batutu.

Hrana se servira isključivo u spakovanim obrocima, nema švedskog stola, niti samoposluživanja, a i piće mora biti u individualnim flašama, piše Headliner.