Od sutra filmoteka posvećena čuvenim ostvarenjima Emira Kusturice

21.02.2021. | 09:05

Februarska filmoteka koju organizuje Kinoteka Republike Srpske sutra i u utorak, 23. februara, biće posvećena najpoznatijem savremenom srpskom režiseru Emiru Kusturici.

Kusturica je dobitnik dvije “Zlatne palme” u Kanu, režiser, scenarista, glumac, producent, muzičar, pisac, nosilac Ordena viteza umjetnosti i književnosti u Francuskoj, ambasador UNICEF-a u Srbiji, te osnivač Međunarodnog filmskog festivala “Kustendorf” na Mokroj gori.

Filmsku režiju završio je na čuvenoj filmskoj akademiji u Pragu i već sa svojim prvim dugometražnim igranim filmom stekao je međunarodnu pažnju.

Prvi njegov film “Sjećaš li se Doli Bel?” /1981/ ostvario je ogroman uspjeh time što je izabran u zvaničnu konkurenciju Venecijanskog festivala 1981. godine, gdje je i nagrađen “Zlatnim lavom” za najbolji debitantski film.

Sljedeći njegov film “Otac na službenom putu” /1985/ osvaja glavnu nagradu u Kanu, a Kusturica u ranoj fazi svoje karijere postaje jedan od vodećih evropskih režisera.

Iz Kinoteke navode da će prve večeri Filmoteke na programu biti “Otac na službenom putu”, a glavne uloge tumače Moreno de Bartoli, Predrag Miki Manojlović, Mirjana Karanović, Mustafa Nadarević, Pavle Vuisić i nedavno preminula diva jugoslovenskog filma Mira Furlan, prenosi Srna.

Scenario je, kao i za Kusturičin prvi film, napisao Abdulah Sidran. Film na suptilan način kritikuje političke turbulencije poslijeratne Јugoslavije i stvaranje zloglasnih radnih logora u to vrijeme.

Apsolutni je pobjednik Pulskog filmskog festivala – “Zlatne arene” za film, režiju i scenario. Međutim, najveće priznanje, ne samo za Kusturicu već za jugoslovenski film uopšte došlo je iz Kana gdje je nagrađen “Zlatnom palmom” za najbolji film.

U utorak 23. februara na programu je “Život je čudo”. Glavne uloge su povjerene Slavku Štimcu, Nataši Šolak, Vesni Trivalić, Vuku Kostiću i Aleksandru Berčeku.

– Film za temu ima stari motiv o zabranjenoj ljubavi. Ovaj put posmatran kroz prizmu dvoje ljubavnika na suprotnim stranama u ratu u BiH. Kroz ovaj film publika se prvi put upoznala sa Drvengradom, danas kultnim mjestom na Mokroj Gori gdje se održava filmski i muzički festival `Kustendorf` – navode iz Kinoteke.

U saopštenju piše da je film “Život je čudo” prikazan na zvaničnoj konkurenciji Kanskog festivala, a dobio je i prestižnu francusku nagradu “Cezar” za najbolji film Evropske unije /rađen u koprodukciji Srbije i Francuske/.

Filmoteka će biti održana u bioskopskoj sali Kulturnog centra Pale sa početkom u 18.00 časova.