O teškom životu jedne žene: Predstavljena knjiga “Sužanj” Lidije Žarić

04.06.2022. | 11:23

Knjiga “Sužanj” Lidije Žarić, novinara i direktora Centra za kulturu iz Doboja, o istinitom i teškom životu jedne žene, predstavljena je zvorničkoj publici.

Žarićeva je sinoć na promociji rekla da je opisala istinite događaje, odnosno istoriju jedne žene koja je imala tešku, tragičnu i neobičnu sudbinu.

“Opisala sam život žene koja je prije Drugog svjetskog rata bila kćerka bogatog čovjeka i koja je doživjela strašne stvari prouzrokovane ideološkim sukobima u Drugom svjetskom ratu”, rekla je Žarićeva.

Ona je naglasila da je pišući ovu knjigu često dolazila u nedoumicu, jer je bio strah da ne bude proglašena za branioca jedne ideologije, u ovom slučaju četničke.

“Na Trebavi kod Doboja nije bilo partizanskih jedinica, tu je djelovao četnički odred sastavljen od mještana, ljudi koji su samo branili svoje kuće, ognjišta, nejač. Oni skoro sa Trebave nigdje nisu išli i uspjeli su svoje mjesto odbraniti časno i dostojanstveno”, rekla je Žarićeva.

Recenzent Slavica Gostimirović napisala je da je “Sužanj“ roman socijalnog karaktera, ali s elementima istorijskog romana, dobro potkrepljen faktografijom ostavlja pečat jednog vremena, prostora i teške sudbine, možda da trgne od zaborava, ali i za nauk budućim pokoljenjima.

Gostimirovićeva je istakla da je Žarićeva ovim romanom hrabro progovorila o jednom periodu burnih ideoloških, istorijskih i društvenih previranja na ovom lokalitetu, čime je stvorila realističnu i preciznu sliku jednog vremena.

“Roman `Sužanj` je djelo koje će izazvati buru emocija i natjerati čitaoca da duboko saosjeća i da se poistovijeti sa teškom i tragičnom sudbinom, nažalost istinskih likova“, rekla je Gostimirovićeva.

Knjiga je izašla u izdanju Narodne biblioteke iz Doboja.

Oznake: Knjiga