Novogodišnji koncert: Bečka Filharmoija ipak će se održati uz prisustvo publike

23.12.2021. | 19:49

Nove epidemiološke mjere, koje u Austriji stupaju na snagu od 27. decembra, omogućiće da Novogodišnji koncert bečke Filharmonije, uz koji cio svijet ulazi u novu 2022. godinu, bude održan uz prisustvo publike.

Prošli, 81. Novogodišnji koncert, kojim je dirigovao Rikardo Muti, održan je u praznoj dvorani Muzikferajn.

Ovog puta, prema najavljenim mjerama, koncert bi uživo, u dvorani, moglo da prati do 1.700 ljudi.

“Novogodišnji koncert će se u svakom slučaju održati uz publiku”, rečeno je iz bečke Filharmonije agenciji APA.

Detalji novih mjera biće poznati 27.decembra, ali već se očekuje da će 300 stojećih mjesta morati svakako biti ukinuta.

Prema najavi “Gecko” ekspertske radne grupe vlade od 27. decembra će se za skupove i manifestacije u zatvorenom sa do 500 prisutnih, sa mjestima za sjedenje, primjenjivati takozvano „2G” pravilo, to jest moći će prisustvovati samo oni koji imaju sertifikat o vakcinaciji ili izliječenju.

Za manifestacije u zatvorenom, sa mjestima za sjedenje, do 1.000 ljudi primjenjivaće se „2G plus” pravilo, a to znači da će svi koji dolaze morati biti vakcinisani ili izliječeni, i još uz to imati i negativan PCR test.

Za manifestacije sa do 2.000 ljudi, što je maksimalan dozvoljeni broj, a što je slučaj za Novogodišnji koncert, predviđena je primjena pravila da svi koji žele da prisustvuju moraju imati primljenu treću dozu korona vakcine i negativan PCR test.

Inače Novogodišnjim koncertom, dirigovaće Danijel Barenboim, koji je već u dva navrata, 2009.i 2014.bio za dirigentskim pultom ovog koncerta koji će se uživo emitovati u oko 100 zemalja sveta.