Novo u NPRS: U februaru premijera predstave “Stranac u noći”

25.12.2020. | 18:19

Direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Maja Dodig rekla je Srni da je ponosna na rezultate ostvarene u ovoj godini s obzirom na ograničenja zbog epidemiološke situacije, te najavila da se već u februaru sljedeće godine očekuje premijera nove predstave “Stranci u noći”.

Dodigova, koja je danas u Banjaluci organizovala novogodišnji prijem za novinare, rekla da je plan za narednu godinu pripremljen, sa nadom da će što prije prestati ograničenja koja su sada na snazi.

“Za sada nismo planirali aktivnosti na maloj sceni, jer nam to trenutne epidemiološke mjere ne dozvoljavaju, te se sve predstave igraju na velikoj sceni”, rekla je Dodigova.

Ona je istakla da realizacija planova i programa u ovoj godini nije bila laka, te da je pozorište doživjelo jednu vrstu potresa.

“Međutim, imajući u vidu ograničavajuće epidemiološke okolnosti Narodno pozorište Srpske je u potpunosti ostvarilo svoju funkciju, jer smo uspjeli već u julu da počnemo sa radom u punom kapacitetu, održavajući predstave na otvorenom, na krovu našeg pozorišta”, rekla je Dodigova.

Ona je navela da je Narodno pozorište učestvovalo u velikom broju festivala, te da je i u ovim okolnostima umjetnički sektor uspio donijeti još devet nagrada i priznanja.

“Realizovali smo i dva veoma obimna projekta na novim predstavama, čije smo premijere imali krajem godine, a riječ je o predstavama `Derviš i smrt` i `Zlatno doba`“, rekla je Dodigova.

Ona je dodala da je Narodno pozorište ove godine kroz realizaciju nekoliko aktivnosti obilježilo 90 godina postojanja i rada, te da je tim povodom održana svečana akademija, premijera predstave “Zlatno doba”, te otvorena izložba iz pozorišnog fundusa fotografija, a u saradnji sa Radio-televizijom Republike Srpske urađen je i dokumentarni filma “90 godina igre”, koji je premijerno prikazan prije nekoliko dana.