“Nova kolekcija nakita Tragovi” u Muzeju RS: Zmijanjski vez kao inspiracija

27.08.2020. | 10:47
Povodom Manifestacije 55. “Kočićev zbor” u Muzeju Republike Srpske otvorena je izložba “Nova kolekcija nakita Tragovi” autorki Sanje Bajić i Ivane Stanković, magistra likovne grafike i majstora filigrana.

U novoj kolekciji predstavljeni su prstenje, privjesci, minđuše, narukvice, manžetne izrađene u srebru tehnikom filigrana kao i primjerci nakita modernih ravnih geometrijskih linija.

Govoreći o postavci Danijela Đukanović, muzejska savjetnica, etnolog je istakla da je “Nova kolekcija nakita Tragovi” nastavak predstavljanja i primjene tradicionalnog kulturnog nasljeđa na savremen način.

Svaki primjerak nakita je unikat i odražava individualnu viziju i kreativnost koautorki. Sanje Bajić koja njeguje autentučnost Zmijanjskog veza, i Ivane Stanković koja je do sada izlagala u više galerija i muzeja u Republici Srbiji, a čiji radovi se nalaze i u suvenirnici Muzeja primenjenih umetnosti u Beogradu.

Ova kolekcija prezentuje način na koji tradicionalno kulturno nasljeđe može da bude prepoznato i primjenjivo u savremenom kontekstu. Zmijanjski vez predstavljen u autentičnim tehnikama veza i geomterijskim formama u različitim oblicima nakita oslikava značaj očuvanja kulturnog nasljeđa i njegove primjene u savremenom društvu.

Svaki pojedinačan primjerak nakita krije u sebi jednu priču o Zmijanjskom vezu, koji je neiscrpna inspiracija vezilje Sanje Bajić.