NIN-ova nagrada uručena Mileni Marković: Ličnost godine Ceca Bojković

12.04.2022. | 20:47

Na svečanosti u Jugoslovenskom dramskom pozorištu danas je književnici Mileni Marković uručena NIN-ova nagrada za najbolji roman u 2021. za knjigu “Deca”, a glumici Svetlani Ceci Bojković uručeno je priznanje “Ličnost godine”.

“Nadam se da ću ostati dostojna ove nagrade i ljubavi i pažnje koje sam doživela od publike”, rekla je Milena Marković pošto joj je nagradu uručio proslogodišnji dobitnik pisac Svetislav Basara, prenosi Tanjug.

Marković je istakla da joj je bitno što joj je NIN-ova nagrada uručena u JDP-u, kući koju smatra svojom i gdje je počela karijeru prije 20 godina.

Na svečanosti dodele 68. NIN-ove nagrade koju je vodio novinar RTS-a Gorislav Papić, odlomak iz romana “Deca” pročitale su glumice Jasna Đuričić, Sanja Marković i Miona Marković, a puštena je pjesma “Neću da kažem” iz dokumentarnog filma “Rudarska opera”.

Član žirija NIN-ove nagrade Ivan Milenković u svom je obraćanju, između ostalog, ocijenio da će ovo vrijeme biti upamćeno “po romanu ”Deca” u kome život vrije svom svojom mračnom silinom”.

Glavni i odgovorni urednik NIN-a Milan Chulibrk podsjetio je da je tokom dugog istorijata dodjele nagrade uvijek bilo kritika koje su pitale da li je izabrani roman zaista najbolji, ali da je njihovom žiriju bilo “najvažnije da se poštuju procedure i vrijednosti, a onda će vreme presuditi”.

“Da nije valjala NIN-ova nagrada ne bi trajala 68 godina”, istakao je Chulibrk.

Za NIN-ovu “Ličnost godine” proglašena je Ceca Bojković za svoje aktivističke napore u očuvanju zdravlja zemlje, vode i vazduha u Srbiji, a priznanje joj je uručila prošlogodišnja dobitnica doktorka bolnice u Novom Pazaru Lejla Cheranić.

U kratkom obraćanju Cheranić je istakla da je pandemija korone “težak i turbulentan period u kome smo svi sazreli i nosimo određene ožiljke”, izrazivši nadu da smo kao ljudi svi došli do nekih zaključaka “da smo sazreli i pametniji i da ćemo stvari drugačije da promatramo”.

Bojković je rekla da je “mnogim ljudima dala podršku da se otvoreno bore za svoje mišljenje i stavove o ekološkoj zaštiti Srbije”.

“Živimo u izuzetno turbulentnom periodu u kome je nažalost profit zamenio Boga. U to ime ruše se sve etičke vrednosti, moral se urušava i sve postaje dozvoljeno. Došlo se do opasne linije koja ako se pređe preti da uništi naše zdravlje i živote”, istakla je glumica.

Prema njenim riječima, “na prostoru Srbije je planirano opasno, otrovno rudarenje stranih investitora kao što je Rio Tinto”.

“Bilo je prirodno da se priključim borbi za čistu Srbiju. U to sam uložila ono što sam mogla i jedino što imam, a to je više od pola veka glumačkog rada i ugleda kod publike”, rekla je Bojković.

Oznake: CEca Bojković