Nikada se nije pokajao: Evo zašto je Glogovac odbio ulogu za film Anđeline Džoli

01.03.2023. | 18:57

Nebojša Glogovac, jedan od najboljih glumaca srpske kinematografije, preminuo je 9. februara 2018. nakon borbe sa rakom pluća. Iza njega su ostale brojne uloge i intervjui, a između ostalog, ostaće upamćen i detalj da je odbio poslovnu saradnju sa Anđelinom Džoli.

Naime, film Anđeline Džoli “U zemlji krvi i meda”, koji je predstavljen kao američka ratna drama, izazvao je brojne polemike u BIH i regionu, a prije nekoliko godina u javnost je procurila informacija da je Nebojša Glogovac imao ponudu da igra u filmu, ali ju je odbio.

Pokojni glumac jednom prilikom je progovorio na tu temu:

Kontaktirali su me njeni agenti. Agent Bob tražio je da dođem na audiciju za film u London. Rekao je da ću tamo dobiti stranu s dijalozima. Ipak, kada sam tražio da mi pošalju scenario, to su vješto izbjegavali s obrazloženjem da niko od potencijalnih glumaca ne smije znati šta piše u scenariju. Već ta misterija oko projekta mi je bila iritantna. Rekao sam im: Hej ljudi, dajte da uđemo u suštinu rata, da izbjegnemo šablon kako su jedni ludi, za*ebani i sve će nas pobiti, a drugi sjede skrštenih ruku.

On im je, kako je pričao, rekao da će na neviđeno pristati na ulogu, ali samo ukoliko realno sagledaju naše ratove.

“Na insistiranje agenata da prihvatim ulogu na neviđeno, odgovorio sam da hoću ukoliko film sagledava ove naše ratove kao zlo koje se desilo ljudima koji su se voljeli, sarađivali, bili komšije, živjeli zajedno, ženili se i udavali jedni s drugima i u kojem su samo političari dobro prošli. Kako sam počeo da postavljam ta pitanja, tako je komunikacija koja je počela vrlo pompezno, krenula da jenjava. A završila se tipično američki”, u posljednjem pismu agenti su mi napisali: Pošto je vaš talenat toliki da bismo mogli da vam ponudimo samo glavni lik, a on je već dodijeljen, nećemo imati ulogu za vas.

Nebojša je tada objasnio i šta je shvatio poslije cijele situacije.

Kad sam shvatio da se radi o još jednom projektu u kojem će Amerikanci nama pričati priču o tome šta se kao događalo i kako smo mi proživljavali rat, a pritom nemaju pojma o suštinskim stvarima, zahvalio sam se na saradnji. I nisam zažalio. Film je ispao loš, Anđelina Džoli se nimalo nije proslavila kao rediteljka. Intuicija me je spasila, piše Blic.