Nije bilo lako, ali… Teška godina nije “stala na put” domaćoj muzičkoj sceni

30.12.2020. | 18:15

Domaća muzička scena i te kako je osjetila posljedice pandemije. Iako je postojao kratak prozor za nekoliko nastupa u ovoj godini, uslova za nastupe uživo nije bilo.

Jedan od poznatih regionalnih bendova “Repetitor” predstavio je izdanje “Prazan prostor među nama koji može i da ne postoji”.

“Repetitor” je novim albumom odaslao jasnu poruku da nakon 12 godina radi zaokret prema sferi u kojoj žestok tekst ne moraju nužno pratiti i žestoki adrenalinski aranžmani. Malo je bendova s ovih prostora koji su u protekloj deceniji izgradili kultni status i uz to prigrlili toliko vjerne publike kao beogradski “Repetitor”. Naravno, ova pohvala dolazi zasluženo, jer je malo koji bend u stanju toliko moćno kanalisati bijes, čemer i obespravljenost s količinom artikulisane buke koja je stalno na rubu da postane neartikulisana.

U ovoj godini svoj novi album pod nazivom “Breathing Fyah” predstavio je i Hornsman Kojot. Kada je riječ o tajmingu dolaska ovog izdanja, vokali i teme proročanski nagovještavaju krizu u kojoj se nalazimo, iako za bilo kog ruts rege autora trenutna situacija nije previše iznenađujuća jer se radi o nečemu što autori iz ovog žanra već dugo predosjećaju i na šta dugo upozoravaju pjevajući o odnosu prema prirodi, bližnjima te samima prema sebi.

Svoj novi album pod nazivom “Ovaj svet se menja” predstavili su i legendarni “Bajaga i instruktori”. Ovo je 13. studijski album “Bajage i instruktora” i na njemu se nalazi devet pjesama. Na albumu su i obrade dobro poznatih starih hitova. Momčilo Bajagić, Žika Milenković, Miroslav Cvetković, Saša Lokner, Čeda Macura i Marko Nježić Kića iskoristili su koncertnu pauzu uzrokovanu pandemijom kovida-19 i snimili izdanje gdje većinu materijala čine pjesme koje je Bajaga ranije pisao za druge izvođače ili za film, pozorište i TV.

Svoj pečat na kraju godine novim albumom ostvario je i sastav “Prljave sestre”, koji je predstavio ostvarenje “Najgore tek dolazi”. Ovaj album je stvaran u periodu od 2016. do 2019. godine i obilježava mnoge promjene u radu ovog benda, a najvažnije promjene su dolazak novih muzičara. Rezultati te saradnje su Janko Džambas na mjestu producenta, gostovanje Bohemičara na snimanju, kao i dva fenomenalna Didina spota i omot albuma. Konstanta u bendu su Miloš i Petar, autori muzike i tekstova za cjelokupni materijal, pišu Nezavisne.

Oznake: Muzika