Nekad najljepša glumica bivše Jugoslavije: Sonja Savić živjela ispred svog vremena

16.09.2021. | 15:47

Da je među nama, nekad najljepša glumica bivše Jugoslavije Sonja Savić proslavila bi juče, 15. septembra, 60. rođendan. Umrla je sa samo 47 godina od predoziranja heroinom, a njenu blistavu karijeru pratile su priče o depresiji i ovisnosti.

Rođena je 1961. godine u Čačku. U svijet glume uplovila je sa 16 godina. Fakultet dramskih umjetnosti u Beogradu upisala je 1977. godine i bila je jedna od najtalentovanijih glumica generacije. Svojih pet minuta dočekala je početkom osamdesetih, pa je za samo dvije i po godine snimila pet filmova koji su dali ogroman pečat jugoslovenskoj kinematografiji.

Rušila je tabue, živjela ispred svog vremena, uvijek je pratio glas da je neshvaćena i čudna.

“Zašto loše prolazim u gradu u kome živim, u zemlji iz koje potičem, pojma nemam. Da nije bilo Slovenije, ne bih preživjela devedesete, a isto važi i za ovo vrijeme. Voljela bih da dobijem sredstva i napravim samo još jedan savremeni ‘cyber musichall’ koji bi prerastao u ‘clubbing’, ali ovaj grad izgleda da nema afiniteta prema meni. Često čujem da govore kako sam ekscesna ličnost, mada kad radim nikad nisam takva, pitajte koga hoćete”, rekla je jednom prilikom.

Neki od njenih najpoznatijih filmova su: “Una”, “Mi nismo anđeli”, “Kako je propao rokenrol”, “Davitelj protiv davitelja”, a posljednju ulogu tumačila je u seriji “Vratiće se rode” 2008. godine.

Sonja Savić umrla je od predoziranja u septembru 2008. godine.

Oznake: Glumica, Godišnjica