Neizbježne promjene: Zbog pandemije korona virusa filmski festival u Berlinu u dva dijela

20.12.2020. | 14:46

Zbog situacije s pandemijom korona virusa organizatori filmskog festivala u Berlinu, jednog od tri najznačajnija filmska festivala na svijetu, odlučili su se na važne promjene u vezi njegovog održavanja 2021. godine.

Festival se neće održati u februaru slijedeće godine, kako je to bilo najavljeno, već će biti podijeljen na dva dijela od čega će se prvi održati u martu, a drugi u junu.

Festival u Berlinu sastoji se od dva dijela, jedan je klasični festivalski na kojem se prikazuju filmovi i dodjeljuju nagrade dok je drugi dio onaj poslovni, na kojem filmske kompanije iz cijelog svijeta nude svoje najnovije filmove dok filmski distributeri iz cijelog svijeta kupuju od njih filmove za prikazivanje.

Taj drugi dio, koji se naziva European Film Market (EFM), održaće se od 1. do 5. marta slijedeće godine i to virtualno. To znači da će se sastanci predstavnika filmskih kompanija i filmskih distributera održavati putem zoom-a dok će distributeri na posebnoj internet platformi moći gledati tek snimljene filmove.

Što se tiče drugog dijela, onog klasičnog festivalskog, u ovom se trenutku biraju filmovi koji će se takmičiti za nagrade na festivalu u Berlinu.

Žiri će zatim pogledati filmove i tokom EFM-a proglasiće osvajače nagrada. Svi filmovi koji su konkurisali za nagrade biti će prikazani tokom juna slijedeće godine.

Tim povodom, izvršna direktorka Berlinalea Mariete Risenbik izjavila je: “Promjenom formata festivala 2021. godine imamo priliku zaštititi zdravlje svih gostiju i podržati restart filmske industrije. S ljetnim eventom želimo slaviti festival i ponuditi Berlinale publici koja dugo čeka na ovaj događaj“.

Umjetnički direktor Berlinalea Karlo Katrian dodao je da će s ljetnim izdanjem festivala publika moći pozdraviti filmske ekipe, kako u kinima, tako i na projekcijama na otvorenom, prenosi Avaz.

Oznake: Berlin, Festival, Korona