Nedostaju im koncerti: Trkulja i “Balkanopolis” pred milijardu gledalaca u Kini

09.02.2021. | 21:24

Muzičar Slobodan Trkulja i sastav “Balkanopolis” učestvovali su u najvećem multinacionalnom televizijskom programu “Karneval puta svile” i “Proljećni festival Gala 2021” u Kini koji je pratilo više od milijardu gledalaca, objavljeno je danas iz Nacionalne platforme “Srbija stvara”.

Trkulja sa svojim sastavom “Balkanopolis” na moderan način izvodi muziku inspirisanu tradicijom Srbije, koju na Zapadu tretiraju kao novi pravac u muzici zvani “Moderna tradicija Balkana”, a posebnu popularnost uživaju u Kini. Zbog izuzetne međunarodne karijere i uspjeha, Trkulja je i kreativni ambasador nacionalne platforme “Srbija stvara”, navodi se na sajtu “Srbija stvara”.

Proljećni festival najvažniji je tradionalni festival u kineskoj kulturi kojim se obilježava prvi dan proljeća i Male Nove godine, prema kineskom lunearnom kalendaru.

U organizaciji Odjeljenja za međunarodnu saradnju Nacionalnog radija, Televizijske uprave i “Shaanki Media Convergence”, 3. i 4. februara, emitovan je maratonski multinacioni medijski program: “Karneval puta svile” i “Proljećni festival Gala 2021” u sjevernoj provinciji Kine, mjestu Shaanaki. Pored mnogobrojnih umjetnika iz cijelog svijeta, u programu je učestvovao i “Balkanopolis”, a program je emitovan čak 27 časova bez prestanka, u 36 zemalja širom svijeta, na pet kontinenata.

Emitovalo ga je više od 600 televizijskih stanica, internet portala i društvenih mreža, a zbog svega, kako se navodi, ovaj televizijski program je deset puta gledaniji od televizijskog prenosa američkog Super bol turnira.

“Tih 4 minuta i 56 sekundi, koliko je trajao snimak našeg nastupa pred neverovatnih milijardu gledalaca u Kini, djelovali su kao da smo osvojili zlato za Srbiju na Olimpijskim igrama”, rekao je Trkulja, te dodao da im nedostaju koncerti. Nacionalna platforma “Srbija stvara” je krovno, međuresorno tijelo zaduženo za međunarodnu promociju Srbije kroz izvozni potencijal iz oblasti kreativnih industrija, inovacija i ekonomije zasnovane na znanju.

Platforma, osnovana na inicijativu predsjednika Vlade Srbije Ane Brnabić, djeluje kao nacionalni brend koji afirmiše vrijednosti savremene Srbije – kreativnost, inovativnost, znanje i talent.

Oznake: Balkanopolis