Nastavljeni 49. Književni susreti na Kozari: Održan poetski čas na Mrakovici

18.09.2021. | 14:17

Na Mrakovici je danas održan veliki poetski čas, kojim su nastavljeni 49. Književni susreti na Kozari

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović istakao je da je ova dugogodišnja manifestacija ponos grada i cijele Republike Srpske i da je od velikog značaja za sve književnike.

On je najavio da će krajem novembra biti formiran organizacioni odbor i da će se krenuti u pripremu jubileja – 50. susreta, “koji se već sada mogu najaviti kao veličanstveni i dostojni pola vijeka njenog trajanja”.

Književnik LJubivoje Ršumović, koji je redovan gost ove manifestacije i počasni građanin Prijedora, izjavio je da voli ovaj narod i Kozaru.

“Pjesnici, još od Platona pa na ovamo, uvijek su u nekom centru pažnje. Platon je, doduše, pjesnike izbacio iz svoje idealne države, jer, kaže, oni kvare decu. Međutim, jedan vrlo mudar francuski pesnik rekao je da su pesnici nepriznati zakonodavci sveta”, rekao je Ršumović novinarima na Mrakovici.

On je dodao da ne postoji državna granica na kojoj se traži neka viza da bi neka pjesma neka išla svijetom.

“Pesnici, odnosno pesme same su simbol slobode, simbol jedne vrste pravde koja je uopšte u nauci, takođe, ugrađena na neki lep način i ja tvrdim, a nisam prvi, da između matematike i poezije nema velike razlike, potrebna je imaginacija i za jedno i za drugo”, rekao je Ršumović.

Prema njegovim riječima, poezija i književnost povezuju narode i ljude.

“Sve je više pesnika i pesama koje šire tu ekološku misao, zabrinuti nad sudbinom planete Zemlje i to zato što je reč živo biće, pa i pesma, kao što je i svako ovo stablo živo biće, svaki cvet, pa samim tim i sama planeta je živo biće”, rekao je Ršumović.

Književnik Ranko Pavlović rekao je da je bio prisutan na Kozari kada su pokrenuti Književni susreti.

“Ovdje sam bio kada su pokrenuti ovi književni susreti `Mlada Kozara` čiji je glavni pokretač bio Ranko Preradović. Ovdje su se okupljali pjesnici iz cijele tadašnje Jugoslavije. Među njima mnogi su izrasli u značajne književnike, a kasnije Kozara se mnogo organizovanije priprema i učesnik sam ne znam ni sam koliko tih susreta“, dodao je Pavlović.

Pavlović, koji je bio više puta u žiriji i dobitnik je nagrade “Skender Kulenović”, ocijenio je da bi slijedeći, jubilarni susreti, trebali da predstavljaju retrospektivu.

“Bilo bi lijepo da se na tim susretima okupe svi živi dobitnici nagrade `Skender Kulenović`”, smatra Pavlović.

Poetski čas na Kozari tradicionalno je, osim književnika, okupio i goste iz susjednih opština, koji su i ove godine imali priliku da čuju poemu Skendera Kulenovića “Stojanka majka Knežopoljka” u izvođenju prijedorske glumice Tatjane Binjaš Batoz.

Svoje stihove na Kozari su, osim Ršumovića i Pavlovića, kazivali Đorđo Sladoje, Emsura Hamzić, Ranko Pavlović, Jana Aleksić, Dejan Aleksić i Nenad Grujičić.

Organizator i generalni pokrovitelj 49. Književnih susreta na Kozari je grad Prijedor, suorganizatori su gradovi Banjaluka i Gradiška te opštine Laktaši, Srbac, Kostajnica, Novi Grad i Kozarska Dubica, pokrovitelj je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a sponzor nagrade “Skender Kulenović-Književni vijenac Kozare” kompanija “Arcelor Mital Prijedor”.

Ovu nagrada će ovogodišnjem laureatu Đorđu Nešiću večeras uručiti gradonačelnik Prijedora na svečanosti “Veče laureata”, koja je zakazana za 20.00 časova u Pozorištu Prijedor, čime će zvanično biti završeni ovogodišnji 49. Književni susreti na Kozari.