Najesen dokumentarac o prvoj dami Jugoslavije: “Jovanka Broz i tajne službe”

22.03.2021. | 11:54

Snimanje igrano-dokumentarne serije o prvoj dami Jugoslavije pod nazivom “Jovanka Broz i tajne službe” počelo je u Muzeju Jugoslavije, a nastaviće se u Belom dvoru, Arhivu Jugoslavije, Arhivu Srbije, te Hajd parku u produkciji Danke Milošević.

Serija će imati deset epizoda, a scenario potpisuje general Svetko Kovač, koji je i scenarista serije “Tajne službe Srbije”, a režija je povjerena Nedeljku Kovačiću. Planirano je da emitovanje počne na jesen na RTS-u.

Prateći bogatu arhivsku građu, svjedočenja neposrednih učesnika i rezultate istraživanja naših i stranih istoričara, gledaoci će saznati da li su i koliko službe bezbjednosti uticale na život Jovanke Broz, koju u mladosti igra glumica Milica Tomašević, a u zrelijim godinama Snežana Savić.

Glumica Snežana Savić za “Novosti” je istakla da je Jovanka Broz na nju ostavila utisak snažne ličnosti.

– Bila je jaka žena i ličnost koja je obeležila epohu zajedno sa Titom. Uvek mu je bila blizu i njegova poslednja odbrana na kraju. Bila je oficir, potpukovnik po činu, narodni heroj i odlikovana u ratu. Vrlo hrabra, dostojanstvena i gorda – rekla je Savićeva.

Dodala je da je poznato da je Jovanka bila perfekcionista i da je otpuštala mnoge koji nešto ne urade kako je zamislila, te da se zato širila fama da je zahtjevna. Optuživali su Jovanku da je imala svoju obavještajnu službu, ali Savićeva smatra da je to pretjerivanje.

– Verovatno je mnogo znala i zato je i smetala. Nije ona bila baš toliko opasna koliko su smatrali, ali bila je vrlo mudra. Nikada nije izgovorila reč koja bi je dovela u situaciju da strada više nego što jeste. Imam utisak da je ni kriva ni dužna završila život stradalnički, oklevetana i zaboravljena – navela je Savićeva.

Glumac Nebojša Dugalić, koji u seriji igra Tita, za “Novosti” je istakao da će ljudima biti zanimljivo da se podsjete tih vremena.

– Interesantno je videti kako je tada služba bezbednosti izgledala, šta je značilo čuvati takvog državnika i kakvi su sve uplivi dolazili sa različitih strana. Naravno da je Tito morao znati šta se događa, ali pitanje je da li je postojalo nešto što nije znao – rekao je Dugalić i dodao da su se službe sa posebnom pažnjom odnosile prema Titovom privatnom životu, te da su Jovanku gledale kao potencijalnu opasnost po njegovu bezbjednost.

Likovi

U igranom dijelu serijala, pored Jovanke i Tita, vidjećemo značajne istorijske ličnosti kao što su Jovankina sestra Nada Budisavljević, koju igra Milena Vasić, Vladimira Bakarića, kojeg glumi Svetozar Cvetković, Aleksandra Rankovića, kojeg će dočarati Gordan Kičić, generala Ivana Miškovića, kojeg glumi Aleksandar Srećković Kubura, te Dragoljuba Stavreva, kojeg igra Radomir Nikolić. Narator priče je Tihomir Stanić.